Anlık Bildirim

AMD Freesync teknolojisi artık HDMI kablolarda

AMD'nin ekran kartı ve monitör arasındaki iletişim sorunlarını ortadan kaldıran FreeSync teknolojisi yaygınlaşma konusunda önemli bir engeli daha geride bırakıyor.

AMD'nin uzun süredir üzerinde çalıştığı ve Haziran ayındaki Computex 2015 fuarında ilk gösterimini yaptığı HDMI teknolojisi üzerinden FreeSync standardını kullanabilme özelliği artık resmi olarak ilk monitör ürünlerinde yerini almaya başlıyor. 

AMD FreeSync teknolojisi bilindiği üzere ekran kartı ve monitör arasındaki iletişim sorunlarını ortadan kaldırıyor. Bu sayede renklerde yırtılma, veri girişinde gecikme gibi olumsuz durumların yaşanmaması sağlanıyor. Uyumlu ekran kartının yanında FreeSync için monitörlerin de uyumlu olması gerekiyor. 

Bugüne kadar FreeSync uyumlu monitörleri kullanabilmek için DisplayPort bağlantısından faydalanıyorduk. HDMI bağlantısının da listeye eklenmesi ile artık daha uygun fiyatlı monitörlerde de FreeSync teknolojisinin deneyimlenmesi mümkün olacak. Özellikle daha fazla tüketiciye ulaşması adına HDMI uyumluluğu büyük önem taşıyor. 

Yeni bir gelişme demek elbette üretici ve standardın geliştiricisinin ekstra çaba sarfetmesi demek. AMD gerekli çalışmaları hali hazırda yapıyor. HDMI 1.2 standardını destekleyen tüm Radeon ekran kartlarına bir yazılım güncellemesi ile bahse konu entegrasyonu sağlamaya başlayacak. Bu noktada 4K monitörlerin henüz desteklenmediğini belirtelim. HDMI üzerinden 4K görüntü aktarımını AMD desteklemediği için kullanıcılar DisplayPort üzerinden devam etmek zorunda. 

Üreticiler de yeni ürünlerinde HDMI desteği sağlamak üzere. AMD bunun için sıkı bir işbirliği halinde ve hali hazırda piyasaya çıkmak üzere olan pek çok monitörde bu destek yer alacak. Başlangıçta Acer XF290C, LG 34UM58A, Samsung CF791, SF350 gibi 8 adet monitör sırada. İlerleyen aylarda bu liste giderek genişleyecek. FreeSync standardının geniş kabul görmesi için büyük bir üretici desteği şart.

FreeSync ile ilgili diğer bir gelişme ise dünyanın ilk FreeSync uyumlu dizüstü bilgisayarının Lenovo'dan gelmesi oldu. Lenovo Y700 dizüstü bilgisayar entegre FreeSync teknolojisi ile en akıcı oyun tecrübesini kullanıcılara sunmaya çalışacak. Modelin fiyatı henüz açıklanmadı. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim