Anlık Bildirim

AMD’nin yüksek performanslı Ryzen Thredripper işlemcilerinin satışa sunulmasına sayılı günlerin kala platformla ilgili detaylar artmaya devam ediyor. Gelen bilgilerde işlemci ile kurulan sistemlerin şu an için RAID konfigürasyonundaki NVMe SSD’lerden boot edilemediğine yer verildi.

64 PCIe hattı

Bildiğiniz üzere Ryzen Threadripper modelleri Intel’in Core i9 işlemcileri karşısında daha fazla PCI-Express kanalı sağlamasıyla ön plana çıkıyordu. 64 adet PCI-Express hattı sağlayan işlemciler bu sayı ile oldukça yoğun bir ilgiyi üzerine çekmeyi başarmıştı. Yeni sorun da aslında bu kanal sayısının elde edilmesine bağlı diyebiliriz.
AMD’nin Ryzen Threadripper platformunda bir sorun bulundu Tam Boyutta Gör

Hatırlayacağınız üzere işlemci iki adet 8 çekirdekli modülden oluşmakta. 64 adet kanal da bu modüllerin her ikisi tarafından eşit miktarda sağlanarak oluşuyor. Bir modül üzerinden açıklayacak olursak, 32 hattın 4’ü çipsete ayrılıyor, 16’sı grafik kartı için ayrılıyor ve geri kalanlar ise USB 3.1, 10 Gb ethernet ve M.2/U.2 cihazları tarafından kullanılıyor. Yani toplamda 64 kanalın sadece 4’ü çipsete ayrılmış durumda.

Nvidia'nın yıllar önceki yonga seti

Yıllar yıllar önce Nvidia LGA 775 soketine sahip Pentium 4 işlemciler için geliştirdiği nForce4 SLI X16 çipsetiyle 40 adet PCIe kanalı sunarak donanım dünyasında ses getirecek bir yongaya imza atmıştı. Daha sonra iki şirket arasında çıkan bazı tartışmalar sonucu firma yonga seti üretmeyi bırakmıştı. O gün bugündür de yukarıda bahsettiğimiz 16 PCIe kanalıyla yolumuza devam etmekteydik.
O açıdan bu rakam teknoloji dünyası için oldukça yüz güldürücü nitelikte. En son Intel’in Z270 yongasetinde 20 kanala yer vermesiyle ufak bir hareketlilik başlamıştı diyebiliriz tabi ama AMD tarafının bu atılımı gerçekten bir devrim niteliğinde. Bu sayede geniş bant genişliğine ihtiyaç duyan aygıtları ve iki ekran kartını x16 modunda hız kaybı yaşamaksızın kullanabileceksiniz örneğin.

Sorun giderilecek

Evet, sizlere biraz ''hey gidi günler'' dedirttikten sonra artık konumuza geri dönelim. Tahminlere göre NVMe sürücüsüne atanacak modülün belirsizliği sebebiyle sistem RAID konfigürasyonundaki NVMe çözümleri üzerinden boot edilemiyor. Yine de NVMe sürücülerinizi RAID konfigürasyonunda kullanmanız mümkün, zira bu durum sadece boot sürecini ilgilendiriyor.
Firmanın sorunla ilgili çalışmalara başladığı belirtilirken gerekli yazılım güncellemesinin ne zaman indirmeye sunulacağına dair bir tarih henüz verilmedi. İlerleyen günlerde gelişmeleri hep birlikte takip ediyor olacağız. Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4883 kez okundu.
15 kişi, toplam 16 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
amd, m.2 ssd ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim