Günümüzde elimize aldığımız ve anında kullanmaya başladığımız teknolojiler aslında uzun yılların bir ürünü. Dokunmatik ekranlar, parmak izi okuyucuları, kablosuz bağlantılar ve pek çok teknoloji ortaya çıkar çıkmaz kullanıma sunulmadı. Büyük geliştirmeler sonucunda en uygun versiyonlar hep karşımıza geldi. Apple’ın yonga setleri de buna bir örnek.
Sektörde ilk
Apple bilindiği üzere uzun yıllar üzerinde çalışmadan ve olgunlaştırmadan hiç bir teknolojiyi kullanıcısına sunmuyor. İlk özelleştirilmiş yonga seti olan Apple A6, 2012 yılında kullanıma sunulmuştu ancak firmanın kendi yonga setini geliştirme fikri 2007 yılına kadar gidiyor. Bu tarihten itibaren ilk adımları atmaya başlayan Apple şimdi bu konuda sektör lideri haline geldi.
İlginizi Çekebilir
Yeni iPhone modelleri ile birlikte görücüye çıkan 10nm sürecindeki Apple A11 Bionic yonga seti sektör için de bir ilke imza atıyor. Apple gittikçe gelişen yapay zeka işlemleri için artık yonga setinde ayrı bir işlemci daha kullanıyor. Çift çekirdekli bu işlemci saniyede 600 milyar makine öğrenme işlemi yapabiliyor ve Face ID başta olmak üzere yapay zeka işlemlerini cihaz üzerinde gerçekleştiriyor.
Ayrıca Bkz. "ABD hükümeti Kaspersky’ye yasak koydu"Aslında mobil yongalarda yapay zeka işlemcisini ilk olarak Kirin 970 yonga setinde görmüştük ancak bu yonga seti Kasım ayında piyasaya çıkacağı için Apple A11 Bionic yonga setinin gerisinde kalmış durumda. Diğer taraftan yonga setinde 2 adet özelleştirilmiş performans çekirdeği ve 4 adet özelleştirilmiş enerji verimlilik çekirdeği yer alırken grafik tarafında Imagination ile ortak özelleştirilen PowerVR 7XT serisi bir yonga yer alıyor.
Apple A11 Bionic firmanın üç yıllık emeğinin eseri. Yani Apple A8 yonga seti piyasaya çıktığında Apple A11 Bionic de masaya yatırılmıştı. Apple’ın ilk kez 2+4 şeklinde bir yapıya geçiş yaptığı A11 şimdiden benchmark rekorlarını alt üst etmiş durumda. AnTuTu üzerinde 226 bin skor alan A11 en yakın rakibine bile 40 bin civarında fark atıyor.
Şu bir gerçek ki Apple A11 yonga seti rakiplerinin en az bir yıl önüne geçmiş durumda. Gelecek yıl Snapdragon 845 veya Exynos 9910 yonga setleri yapay zeka işlemcisi barındıracak mı bilemiyoruz. Olmazsa bu kez 2019 yılına kalmış olacak. Yine performans tarafında da rakiplerinin en erken gelecek yıl Apple A11’i yakalayacağı tahmin ediliyor.
http://wccftech.com/a11-bionic-development-3-years-ago/ Yorum Yaz Paylaş Tweetle Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:



Evcil hayvanların yerini almaya aday yapay zekaya sahip tüylü robot

taş devrinde mi jetgilllerdemi hatırlamıyorum ama evcil hayvanlarının yerini alan robotlar vardı sanırım
Bunu nereden anlıyoruz:S835 li bir telefon kullandığınız zaman zerre kadar bir takılma sorunu var mı? YOK.
Tabi normal, Apple gidip hava basip iAir diye urun cikartsa, alacak cok buyuk kitle var. Adamlar daha yazilimsal sorunlari duzeltmemisken yeni donanim cikartip cok buyuk devrim diye cakiyorlar iste.
Ornek Apple Maps. Google Maps'in degil yanina yaklasmak, mahkeme karariyla 5 km yanina yaklasmama karari verilse dahi, uzaktan durbunle izleyemecek kadar ise yaramaz program. iOS desen kamerasini nasil becerdilerse iPhone 7 Plus'da kastiracak sekilde ayarlamayi becermisler. Afferin yani. Az kaldi zaten kufrede kufrede Android e gececegim artik. Alete koordinat giriyorum baska sehir cikartiyor. Ulan Polonya'da 4.5 km uzakta olan adresi San Fransisco'da nasil verebilirsin? Milyonlarca dolar Ar-Ge'yi kime yapiyorsun? Geliyoooo gibi olmus resmen, ama bu sefer adamlar kodu almak yerine iyice s.c.p batirmis. 4.5 km anasini satayim. Adam utanmadan binlerce KM otede alakasiz yer gosteriyor. Daha da beteri CarPlay'de Google Maps kullanamiyorsunuz. Niye? Apple Maps mecburi.