Apple'ın tedarik zincirindeki firmalarda işçilerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve geliştirilmesi adına yaptığı faaliyetleri anlattığı Tedarikçi Destek Programı'nın 6.sının duyurulmasının ardından bazı eleştiriler de gelmeye başladı.
New York Times gazetesine açıklamada bulunan bazı eski ve halen görevdeki yöneticiler Çin'deki fabrikalarda zor koşullarda işçilerin çalıştırıldığını ancak Apple'ın bunu yeterinde takip edemediğini iddia etti. Problemin en büyük kaynağı ise Apple'ın bileşenleri ucuza ve çok hızlı mal etme arzusu. Bu arzuya cevap vermeye çalışan üreticiler de maaş ve çalışma koşulları gibi bazı noktalarda kesintiye gitmek zorunda kalıyor.
Örneğin Foxconn'da alüminyum tozu nedeniyle yaşanan bir patlama sonrası Apple gerekli havalandırma koşullarının sağlanması konusunda takipçi olmayınca başka bir fabrikada yine aynı sebepten patlama meydana geldi. Pek çok tesiste yıllardır uygulanan havalandırma çözümleri Apple'ın anlaşmalı olduğu tedarik zincirinde bulunmuyor.
İlginizi Çekebilir

Yöneticilerin eleştirdiği diğer bir konu da tedarik zincirini sıkı bir kontrol altında tutan Apple kaliteli bileşen ve düşük kar marjı talep ederken bu kontrolünü şartların iyileştirilmesi için kullanmıyor. Eğer Apple başka şanslarının olmadığını bildirseydi tüm zincir yarın şartları değiştirmiş olabilirdi.
Küçük yaşta işçi çalıştırılması konusunda da takipçi olduğunu belirten Apple'ın buna rağmen Foxconn gibi devlerle ortaklığını bitiremeyeceği belirtiliyor. 2007'den bu yana 15 firma ile ortaklığını bitiren Apple'ın sebebi ise uyum politikalarına aykırı hareket edilmesi. Ancak bunun ayrıntıları belli değil.
Foxconn başta olmak üzere pek çok tedarikçi çalışma şartlarının iyileştirildiği konusunda duyurular yapıyor ve bu konuda herhangi bir problem yaşanmadığını belirtiyor. Ancak devamlı olumsuz haberler de gelmeye devam ediyor. Dİğer teknoloji firmaları aynı durumla karşı karşıya kalsa da Apple'dan farklı olarak şeffaf olduklarını ve kar marjı konusunda daha az baskı yaptıklarını iddia ediyorlar.
Yöneticilerin diğer bir eleştirisi ise tüketicilere. Çünkü tüketiciler Çin'deki çalışma şartlarının iyileştirilmesinden ziyade yeni bir iPhone'un nasıl olacağı konusuna daha fazla önem gösteriyor.
Yöneticiler adlarının açıklanmasını istemese de aslında teknoloji köleleri olarak adlandırılan bu işçilerin çalışma şartlarının iyileştirilmesi konusunda Apple'ın tavrını yansıtıyor olabilir. Tabi bunu bir karalama kampanyası olarak tanımlayanlar da olacaktır. Ancak iddialar doğruysa son çeyrekte teknoloji tarihinde hiç bir firmanın kazanamadığı geliri elde eden Apple'ın bu kazancında insani bedellerin de olduğunu söyleyebiliriz.
Yorum Yaz Paylaş Tweetle Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:


Apple'da haklı kendine göre, bağcı söz vermiş ben şu zamana kadar bu kadar üzüm yetiştireceğim diye.. Bu yüzden zamanında yetiştirilmesini istiyor doğal olarak, ama kabak yine Apple'a patlıyor.. Apple haksız mı ? tamamen değil.. Bağcı mı haksız ? o da tamamen değil..
Ortada aşikar olan birşeyler var ki; suçlu pastasında hepimiz pay sahibiyiz.. Hem Apple, hem bağcı, hem de son tüketici, yani biz.. İş şartlarına burnunu sokmuyor Apple, para kaygısından dolayı.. Bağcı'da elinden geleni ardına koymuyor tabi ki para kazanmak için.. Mağdur olan yine işçiler..
Peki çözüm var mı ? diyoruz, herkes çıkarlarını korumak isterse eğer yok.. Forumlarda çözüm üretenlere de boşuna parmaklarını yormasınlar demek istiyorum ben.. Bu çark çok büyük bir çark ve bizim çomağımız bunu sekteye uğratmaya yetmeyecektir.
Son olarak bu durumun Apple'a has olmadığının bilinmesi gerekli, popüler olmasından kaynaklanan bir haber potansiyeli var Apple gibi büyük şirketlerin.. Yoksa güzel ülkemin güzel tesislerinde de ne durumda çalışan işçilerimiz mevcut ancak popüler gündem o kadar hızlı değişiyor ki haberlerine sık rastlamıyoruz..
Malesef sistemin gerektirdiği şeyler bu durumlar, ve hepimiz ister istemez bu sistemin kölesiyiz.. Sisteme karşı çıkıyorum diyecek insan 1 ay dayanamadan telef olur gider.. İliklerimize kadar sisteme muhtaç edilmişiz nesiller önceden, haberimiz yok
edit: imla