Anlık Bildirim

Araştırmacılar, robotlara üst seviye duyular sağlayabilen suni kedi bıyığı ürettiler


Kaliforniya Berkeley Üniversitesi'nden araştırmacılar, kedilerin çevreyi algılamaları için büyük önem taşıyan bıyıklarından ilham alarak suni bir sistem geliştirdiklerini duyurdular.
Bu doğrultuda Karbon nanotüpler ve gümüş nanopartiküllerden üretilen elastik bir materyal geliştiren bilim insanı Ali Javey ve ekibi, yeni teknolojiyle şimdiye kadar üretilen resistif veya kapasitif tüm basınç sensörlerinden 10 kat daha iyi bir hassasiyet seviyesi elde etmeyi başarmış durumdalar. Hazırlanan bu yapay E-Bıyık (E-whiskers) ile zor ortamlarda mekansal haritalama yapabilme ya da yüksek hassaslığa sahip kalp atışı ölçümü gibi görevlerin yerine getirebileceğini belirten araştırmacılar, bu sistemin aynı zamanda robotlara hayvanlarınkine benzer duyular verebileceğini ve bu sayede de robotların ortam değişikliklerini çok daha etkili bir şekilde algılayabileceğini düşünüyorlar.
İlk sonuçlar doğrultusunda birçok farklı kullanım alanı vaat eden yapay bıyık teknolojisinin, ABD Savunma Projeleri Ajansı DARPA tarafından desteklendiği için askeri konularda da aktif olarak kullanılabileceği tahmin ediliyor.
(EG) / (SG) 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim