Anlık Bildirim

Avrupa Birliği, ABD'nin talebini reddetti: Apple davasına müdahil olamayacak

Avrupa Birliği, Apple'ın vergi davasıyla ilgili yeni bir karar verdi. Avrupa Birliği Genel Mahkemesi tarafından alınan karar uyarınca ABD hükümeti davaya müdahale edemeyecek.
Apple'ın ile İrlanda hükümeti arasındaki vergi anlaşması, geçtiğimiz yıllarda Avrupa Komisyonu'nun dikkatini çekmiş ve komisyon; vergi anlaşmasının, AB'nin haksız rekabete karşı olan kurallarını ihlal eden yasa dışı bir sübvansiyon olduğunu belirterek Apple'a 13 milyar euroluk ceza vermişti. Bu cezanın ardından Apple, AB'nin ilk derece mahkemesi olan Avrupa Birliği Genel Mahkemesi'nde karara itiraz etmişti. Obama yönetimi de AB'nin kararını sert bir dille eleştirmiş ve Apple'ın açtığı davaya müdahale talebinde bulunmuştu. Avrupa Birliği Genel Mahkemesi ise aldığı son kararla Obama yönetiminin bu talebini reddetti.


Dava Sonucu ile Doğrudan Alakası Bulunmuyor 

Avrupa Birliği Genel Mahkemesi, Apple davasının sonucunda ABD'nin doğrudan bir menfaati ve alakası olmadığını belirterek müdahale talebinin herhangi dayanağı olmadığını açıkladı. Mahkeme ayrıca, ABD yönetiminin davaya müdahale için sunduğu gerekçeleri de yeterli bulmadı. ABD yönetimi söz konusu davanın; AB üyesi ülkelerle yapılacak vergi anlaşmalarına zarar vereceğini, ABD vergi gelirlerini düşüreceğini ve ABD'nin vergi reformu için sürdürdüğü küresel çabayı etkileyeceğini ileri sürmüştü.


Apple'ın 13 milyar euroluk cezaya olan itirazı sürerken geçtiğimiz hafta İrlanda hükümeti, Apple'ın 2018'in ilk çeyreğinde cezayı ödemeye başlayacağını açıklamıştı. Apple cezayı, İrlanda hükümetinin denetiminde tutulacak olan bir hesaba yatıracak ancak bu para doğrudan Avrupa Birliği'nin kasasına aktarılmayacak. Paranın kimde kalacağının belirlenmesi için önce Apple'ın itirazının değerlendirilmesi ve itiraz hakkında kesin hükmün verilmesi gerekiyor. Bu sürecin de birkaç yılı bulabileceği düşünülüyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim