Anlık Bildirim

Bimeks'in zararı 3 ay içinde yaklaşık 50 katına çıktı!

Ülkemizin en önemli ve büyük teknoloji mağazalarından olan Bimeks'in zararı sadece 3 ay gibi kısa bir süre içinde 50 katına çıktı. Peki bu durumun arkasında hangi nedenler yatıyor?
Bimeks'in zararı 3 ay içinde yaklaşık 50 katına çıktı!
 
Ülkemizdeki 46 milyon TL’lik teknoloji perakendesinin yüzde 20'lik bölümünü sektörün en önemli isimlerinden olan Teknosa, Vatan Bilgisayar, Bimeks ve Media Markt oluşturuyor. Uzun zamandır Türkiye’de hizmet veren mağazalar, geride bıraktığımız yılın son dönemlerinden bu yana önemli bir düşüş kaydetti.

4 sene önce sektörde yüzde 20 oranında büyüme yaşanırken, 2017 için yüzde 8 civarında bir büyüme hedefleniyor. Bimeks’in son raporları ise durumu özetler nitelikte. Öyle ki 2016'nın ilk 9 aylık bölümünde 2,9 milyon TL zarar elde eden Bimeks'in zararı 3 ay içinde 50 katına çıktı. Geçtiğimiz yılı 147,8 milyon TL zararla kapatan teknoloji devi, 2015'i 9,4 milyon TL kârla geride bırakmıştı.

Maliyetlerdeki artış, rekabet ve döviz kurundaki hareketliliğin etkisi büyük 

Ciroda son çeyrekte yüzde 61 düşüş yaşayan Bimeks’in brüt zararı 71,6 milyon TL iken, operasyonel giderler -yüzde 8,2 artışla- 41,7 milyon TL seviyesinde. 8 adet mağazasını kapatarak toplam 130 mağazaya sahip olan teknoloji perakendesici, böylelikle 2015'teki 119 bin metrekare alandan 105 bin metrekare alana geriledi.

Diğer taraftan hatırlayacağınız gibi Teknosa 2016 yılında 160,6 milyon lira zarar açıklamıştı. Vatan Bilgisayar finansal bilgilerini paylaşmadığı için ne durumda olduğu tam olarak bilinmiyor. Media Markt ise ülke bazlı değil, bölgesel raporlar yayınladığı için kesin bir şey söyleyebilmek mümkün değil.

Peki teknoloji mağazalarında yaşanan bu durumun arkasındaki sebepler ne? Öncelikle pazardaki yoğun rekabete bağlı olarak sürekli değişkenlik gösteren fiyatlar, şirketlerin doğrudan rakiplerinin müşterilerine odaklanarak agresif tutum sergilemeleri negatif bir etki yaratıyor. Tüketici güvenindeki düşüşle birlikte asgari ücretteki artış ve döviz üzerinden ödenen kiralar maliyetleri yükseltiyor. Tüm bunlara döviz kurundaki hareketlilik eklendiğinde özellikle ithal ürünlerin ücretleri kullanıcıları hayli zorluyor. Hazırlanan planlarla gelecekte yeni mağazalar açmak yerine mevcut mağazaların ciroları arttırılmak isteniyor. Ekonomi uzmanları ise pazardaki fırtınalı günlerin bir süre daha devam edeceğini düşünüyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
18097 kez okundu.
131 kişi, toplam 139 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
teknoloji, Türkiye Haberleri ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim