
Teknolojinin gelişmesiyle çok çabuk günlük hayatımıza entegre olan PC kullanımının insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri pek çok araştırmaya konu olmuştu. Ardından aynı şekilde mobil telefonların sağlığa zararları da ciddi tartışmalara yol açtı. Şimdi ise dokunmatik ekranlı mobil cihazların sağlığımız üzerindeki olumsuz etkileri masaya yatırıldı.
InfoWorld tarafından sonuçlarına yer verilen araştırmalara göre giderek artan bir kullanım trendine sahip dokunmatik ekranlı mobil cihazlar kullanıcının farkında olmadığı pek çok tehlikeye de davetiye çıkarıyor. Bunlarında başında PC kullanıcılarının yabancı olmadığı ergonomik tehlikeler geliyor.
İnsan ve makine etkileşimi üzerine yıllardır yapılan araştırmalar üç kategoride cihaz kaynaklı rahatsızlıkların oluşabileceğini ortaya koydu.
İlginizi Çekebilir

Bunlardan birincisi tekrar eden hareket rahatsızlıkları. Tıp dilinde RSI olarak adlandırılan bu rahatsızlık tekrar eden küçük veya büyük hareketlerin eklemlere, kaslara, tendonlara ve sinirlere yaptığı etkinin sonucunda ortaya çıkıyor. Örneğin başparmağıyla dokunmatik ekran üzerinde uzun süreli metin mesajı yazan bir kişide "de Quervein" denilen tendon ağrıları oluşabiliyor. Klavye kaynaklı rahatsızlıklar kadar kesin bilgiler elde edilemese de bu bulgulardan çok az bir kesim şüphe ediyor.
İkincisi vücudun doğal olmayan duruşundan kaynaklanan rahatsızlıklar. RSI gibi bu tür rahatsızlıklar da kullanıcının dokunmatik cihazını kullanırken kollarını, bileklerini veya ellerini fiziksel baskıya yol açacak şekilde tutmalarından kaynaklanıyor. Bunun en bilinen türü Karpal Tüneli adı verilen bilekteki orta sinirlerin baskıya uğraması sonucu ortaya çıkan rahatsızlık. Ayrıca mobil cihaza farklı açılardan sürekli bakan kişilerin boyun ve bel kısmında da bir takım ağrılar görülebiliyor.
Üçüncüsü ise göz yorgunluğu. PC kullanıcılarında da sıkça görülen bu durum karakter ve resimlerin daha küçük göründüğü dokunmatik ekranlarda ise, göz sinirlerini bozucu veya kapasitesizliğe yol açıcı şekillerde ortaya çıkabiliyor. Bunun sonucunda göz ağrısı, gözde kızarma, bulanık veya çift görme gibi rahatsızlıklar yaşanabiliyor.
PC rahatsızlıklarının aksine bu cihazlara insanların her an her yerde ulaşma imkanı olduğu için rahatsızlık yaşama oranı çok yüksek.
Bu bakımdan uzmanlar başta tabletler olmak üzere mobil cihaz kullanırken kişinin en rahat edeceği konumu ayarlaması ve mümkünse mobil cihaz kullanımını günlük hayatta sınırlamasını tavsiye ediyor.
Yorum Yaz Paylaş Tweetle Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:


sen doktora git guzel kardesim. telefona yorma bu sorunu. elinde telefon olmadigi birgun yigilim kalma ihtimalin var.
'De Quervein' ve Karpal Tunel'e neden olan Overuse halini ,tuşlu bir cihazın sebep olduğu kadar dokunmatik cihaz asla oluşturamaz .
Ayrıca eklemin bir dirence uzun sürede maruz kalmasıda gerek ki mobil ve dokunmatik cihazları farkinda olmadan vücudumuza göre ayarlayabiliyoruz zaten..
Kısaca haberde bahsedilen araştırmanın sonucu elbette sabit ve tuşlu cihazların mobil ve dokunmatikle oranla daha çok Overuse ve Postür bozukluğu riski taşıdığı olacaktır..
Sıkıldım yazarken ülen hepimiz ölcez sonuçta hadi takın kabloları prize basın düğmelere açın klimayı girin oyuna gömülün sandaleye
Farklı sebeplerden kaynaklanabilir ben sadece konu ile alakalı olan tarafından yazdım. Her yerde aynı sebepten kaynaklanır denilemez.
Fizik kurallarına göre kıyaslama yapmak yanlış bir yaklaşım. Konu olan canlılar ve onları etkileyen etmenler çok farklı şekillerde olabiliyor. diğer taraftan konu olan sadece cep telefonu değil bir baz istasyonunda yaydığı dalgaları da hesaplamalıydın kaldı ki bitkilerin ışığa tepkileri düz mantıkla 50 birim enerjiyle fotosentez yapıyorsa 100 birimle daha fazla yapar veya tam tersi 100 birimle yapamıyorsa 5 birimle hiç yapamaz gibi bir yaklaşım yanlış. her bitki türü ve çeşidi farklı derecede etkilenir.
Bu konuda daha fazla uzatıp tartışma çıkarmak istemiyorum.Ama-
Diğer taraftan aynı ilim dalına dahil olduğunuz "Prof. Dr. Selim Şeker" farklı şekilde değerlendiriyor. Nuran TALAY'ın "Baz istasyonlarının çevreye ve doğal yaşama etkileri nelerdir?" sorusuna verdiği cevap.
Ve ayrıca "Sainudeen Sahib S." (Department of Zoology, S.N. College,) yapmış olduğu tez çalışmasında radyo dalgalarının etkisinin olduğunu söylemiş. (kesin olarak öldürür gibi bir etki belirtilmemiş)
Tez çalışması adı : Impact of mobile phones on the density of honeybees
anahtar kelimeler: Electromagnetic radiation, apiculture, colony collapse disorder.
-Bunlarıda eklemek istedim
Bişey aldığında arkadasiların alıp denemek isterler ya, giyilebilenlerde zor olur o iş :D
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
15520 kez okundu.
31 kişi, toplam 37 yorum yazdı.