Anlık Bildirim

Everspin 1Gb kapasiteli STT-MRAM modüllerin üretimine başladı

Hali hazırda entegre sistemlerde kendisine yer bulan ve yakın gelecekte akıllı telefonlarda olmayı hedefleyen MRAM teknolojisi 1Gb modül kapasitesine ulaşarak önemli bir adımı geride bıraktı.

Genelde bilgisayar dünyasında DRAM teknolojilerini daha sık duyuyoruz ancak MRAM teknolojisi de yavaş yavaş kullanım alanını arttırmaya devam ediyor. Everspin firması 1Gb kapasiteli STT-MRAM modüllerin üretimine başladı.

STT-MRAM nedir?

STT-MRAM bellek modüllerinde kullanılan teknoloji, elektronların manyetik bitlerinin dönüşünü belirleyebilecekleri bir şekilde büküldükleri dönüş gücü teknolojisine dayanıyor ve böylece veriyi yazma esnasında gerekli enerji azaltılıyor.

STT-MRAM modüllerinde kullanılan bileşenler 30nm boyutundan biraz daha küçük. Şimdiki RAM sistemlerinin belleği depolamak için elektrik yüklerini kullanma metodunu bir kenara koyan Everspin, STT-MRAM modüllerinde bu işi manyetik depolama kullanarak yapıyor. Böylece veriyi tutmak için güç harcamak gerekmiyor.

MRAM teknolojisi aslında yaklaşık 10 yıldır var olan bir teknoloji ancak kapasiteden çok verimliliğe odaklandığı için yüksek kapasitelerde göremiyoruz. Daha çok entegre sistemlerde karşımıza çıkıyor.

Alanında ticari sevkiyata başlayabilen ilk firma durumundaki Everspin bugüne kadar 40nm 256Mb MRAM modülleri üretiyordu. Şimdi ise 28nm sürecinde 1Gb STT-MRAM deneme üretimine başlamış durumda.

Yeni modüller 8-bit veya 16-bit DDR4 arayüü kullanıyor ve 667MHz frekans değerlerine ulaşabiliyor. Bununla birlikte zamanlama farklılıkları DDR3 tabanlı MRAM modülleri ile hemen hemen aynı. Bu bakımdan halen yaygınlaşma tarafında engelleri var.

Everspin bununla birlikte önemli planlar yapıyor. Önümüzdeki dönemde 22nm sürecine ve sonrasında daha ilerisine geçiş mevcut. Kapasiteyi de yavaş yavaş arttırarak biraz daha sektörde söz sahibi olmayı istiyor. Üretim ortağı GlobalFoundries olduğu için 12nm sürecine kadar önemli bir destek göreceği de düşünülüyor.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim