Anlık Bildirim

Facebook verilerini kullanan şirket 200'den fazla seçimin kaderini etkiledi

Facebook'taki 50 milyon kullanıcıya ait verileri, kullanıcılardan izinsiz kullanan Cambridge Analytica şirketi, dünya genelinde seçim çalışmaları için çok farklı araçlar kullandığını açıkladı.

Facebook verilerini kullanan şirket 200'den fazla seçimin kaderini etkiledi Tam Boyutta Gör
 

İngiltere merkezli veri analiz şirketi Cambridge Analytica birkaç gündür teknoloji dünyasını meşgul eden bir olayın başkahramanı. Facebook'taki 50 milyon kullanıcıya ait verileri, kullanıcıların izni olmadan kullanan şirketin bu verileri başkanlık seçimi öncesinde Donald Trump'ın reklam kampanyalarında kullandığı belirtiliyor. Şirkette birkaç yıl önce yönetici sıfatıyla görev alan Steve Bannon'ın, daha sonra Trump'ın en önemli danışmanlarından biri haline gelmesi de bu iddiaları güçlendiriyor. Şirket tarafından yapılan açıklamaya göre ise şirketin politik çalışmaları Trump ile sınırlı değil. Şirket pek çok seçim çalışmasında politikacıları tuzağa düşürmek için farklı araçlar kullanıyor.


Yasa dışı araçlarla seçimleri etkiliyor 

İngiliz medya kuruluşu Channel 4'ün, Cambridge Analytica CEO'su Alexander Nix ve diğer şirket çalışanları ile gerçekleştirdiği röportaj şirketle ilgili ilginç ayrıntıları ortaya çıkardı. Şirket yöneticilerinin ifadelerini gizli kamerayla kayda alan Channel 4'ün raporuna göre Cambridge Analytica dünyanın dört bir yanındaki seçim kampanyaları için destek sağlıyor. ABD'deki seçim kampanyalarında kişilerin verilerini gizli bir şekilde kullanmak ise şirketin gerçekleştirdiği en önemli kampanyalardan biri olsa da belki de kullandığı en masum araç. Zira Alexander Nix ve diğer yöneticilerin ifadelerine göre şirket politik reklam çalışmaları için sahte kimliklerden casuslara, rüşvetten seks işçilerine kadar çok çeşitli araçlar kullanıyor.


Çalışmalarında itibar ve yasallık değerlendirmesinin önemli rol oynadığını açıklayan şirket yöneticileri etik olmayan ya da yasa dışı araçları politik çalışmalarda kullanmanın kendileri için ''rutin'' olduğunu belirtiyor. Bazı adayların ve politikacıların evlerine Ukraynalı seks işçilerini yolladıklarını açıklayan Alexander Nix politikacıların görüntüleri onlardan habersiz kaydettiklerini dile getirdi. ''Ukraynalı kızlar çok güzel'' diyen Nix, bu yöntemin çok iyi çalıştığının da altını çizdi.


Şirketin rüşvet çalışması ise yine gizli kayıtlara ve politikacıların kandırılmasına dayanıyor. Politikacılara reklam çalışmalarını karşılığında çok ciddi para teklif eden şirket daha sonra bu durumu internette yayınlıyor ve politikacıların itibarını zedeliyor. Tabi kamu görevlilerine rüşvet vermek hem İngiltere'de hem de ABD'de yasak. Faaliyetlerini İngiltere'den yürüten ancak ABD'de şirket kaydı bulunan Cambridge Analytica hakkında her iki ülkede de ciddi soruşturmaların açılması bekleniyor.


Tabi Facebook'taki veri ihlaliyle gündeme oturan şirketin en önemli çalışması ABD'deki seçim çalışmaları olarak gösteriliyor ancak yöneticilerin ifadelerine göre şirket; Nijerya, Kenya, Çek Cumhuriyeti, Hindistan ve Arjantin'de seçim çalışmalarına destek sağlamış. Tabi bütün bu ülkelerden politikacılar şirkete, yabancı ülkede faaliyet gösteren bir şirketi seçim çalışmalarına dahil etmemek için ilk etapta sıcak bakmamış ancak Cambridge Analytica sahte kimlikler ve sahte web siteleri oluşturarak çalışmalara kabul edilmeyi başarmış. Şirket sözcüsü ''Bir üniversiteye bağlı araştırma grubu ya da turist olabiliriz, bakabileceğimiz birçok seçenek var ve bu konuda çok tecrübeliyiz.'' diyerek şirketin farklı kimliklere bürünebildiğini de işaret ediyor.


200'den fazla seçimde rol aldı 

Bugüne kadar dünya genelinde 200'den fazla seçim çalışmasında görev alan ve seçimlerin kaderini etkileyen şirket, Channel 4'ün yayınladığı videonun ardından zor günler geçirecek gibi görünüyor. Videonun yayınlanmasının ardından hem İngiltere'de hem de ABD'de şirket merkezine ve şirket tarafından kullanılan ofislere yönelik arama emri çıkarılmış durumda. Şirketin, Facebook'taki veri ihlalini bile gölgede bırakan politik çalışmaları nedeniyle yakın zamanda mahkeme karşısına çıkması da gündemde. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim