Anlık Bildirim

Federal Ticaret Komisyonu garanti etiketlerine savaş açtı

Elektronik cihazlarda sıkça karşımıza çıkan ve kaldırıldığı takdirde garanti dışı kalacağını belirten etiketler ABD’de yasaklanıyor. Federal Ticaret Komisyonu harekete geçti.

Elektronik cihazlarda ya kasanın birleşim yerlerine ya da iç bileşenlerin belirli olanlarına çıkarıldığı takdirde garantinin bozulacağına dair etiketler yapıştırılması artık gelenek oldu. Federal Ticaret Komisyonu buna karşı harekete geçti.

Kanuna aykırı

Üreticilerin genelde kullanıcıları kendi belirlediği teknik servisleri dışında cihaza müdahale etmesini ve parça değişimi yapmasını engellemek amacıyla hazırlanan bu etiketler çıkarıldığı takdirde garanti konusunda da sıkıntılar yaşanıyor.

Federal Ticaret Komisyonu yaptığı açıklamada garanti etiketlerinin tamamen kural dışı olduğunu ve kaldırılması gerektiğini belirtti. Etiketler dışında bileşenlere uygulanan farklı işaretlemeler de bu kapsamda.

Komisyon ABD içerisinde 6 farklı üreticiye etiketleri kaldırması için talimat göndermiş durumda. Bu üreticiler otomobil, SIM kart kullanan cihazlar ve video oyun sistemleri sektörlerinde yer alıyor. Yani Microsoft ve Sony muhtemelen bu liste içerisinde.

1975 yılında yürürlüğe giren Magnuson-Moss Garanti Yasasına göre üreticilerin cihazlarında tamirat kısıtlaması yapmasını yasaklıyor. Komisyon bir üreticinin müşterilerine ücretsiz teknik servis sunmadığı veya servisten çekildiği durumlarda tamirat kısıtlaması yapamayacağını belirtiyor.

6 üretici 30 gün içerisinde garanti koşullarını değiştirmek zorunda aksi takdirde komisyon daha ciddi adımlar atacak. Daha önce benzer bir durumda BMW aleyhine dava açmıştı. Bu karar başka hangi üreticilere yapılacak bilinmiyor ancak bugün tamirat kısıtlaması uygulayan firmaların sayısı bir hayli fazla.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim