Anlık Bildirim

Fotokopi kağıdı tüketimini azaltmanın yolları

Yeni eğitim döneminin başlamasıyla okul alışverişleri de hız kazanıyor. Defter, kalem ve daha birçok okul gerecine olan ihtiyaç artarken eş zamanlı yapılan fiyat artışları da herkesi etkiliyor.
Yeni eğitim döneminin başlamasıyla okul alışverişleri de hız kazanıyor. Defter, kalem ve daha birçok okul gerecine olan ihtiyaç artarken eş zamanlı yapılan fiyat artışları da herkesi etkiliyor. Bu artışların en çok etkilediği ürünlerin başında fotokopi kağıdı geliyor. Gerek fotokopi çekerken gerek yazıcıdan çıktı alırken kullanılan fotokopi kağıdı, artan maliyetler sonrasında, oldukça dikkatli tüketilmesi gereken bir malzeme oluyor.

Fotokopi çekme alışkanlığını minimuma indirgemek

Fotokopi kağıdı tüketimini azaltmanın yolları
 
A4 kağıdı kullanımını en aza indirmenin ve tasarruf etmenin çeşitli yolları bulunuyor. Bunların en başında, gerçekten fotokopi çekmek zorunda olup olmadığınıza karar vermek geliyor. Fotokopi çekmek, okuma kolaylığı sağladığı için genellikle tercih edilse de, çekilen kopyaların bir süre sonra kullanılmadığı ve sadece yer kapladığı bilinen bir gerçek. İnternet'te bulunan içeriklerin kağıda basılması yerine, direkt kaynağına yönlendirilmesi ve oradan okunmaya teşvik edilmesi kağıt tüketimini önemli ölçüde azaltıyor. Bu konuda okul yönetiminin öğretmen ve öğrencilere bilgilendirme yapması gereksiz kağıt kullanımının önüne geçiyor. Özellikle öğretmenler tarafından verilen ödev ve araştırma konuları için öğrencilerin  elektronik ortamı kullanmaları kağıt tasarrufu konusunda oldukça etkili bir yöntem.
Kağıtları en etkili şekilde kullanmak 
Fotokopi çekilmesinin mecburi olduğu durumlarda ise yapılacak en etkili yollardan biri, kağıdın çift taraflı olarak kullanmasını sağlamak. Çoğu fotokopi makinesi, çift taraflı çekme seçeneği sunuyor. Bu seçeneğin olmadığı cihazlar içinse kişilerin kağıdın her iki tarafını kullanması yönünde yönlendirilmesi gerekiyor. Bunun için, yazıcı ve fotokopi cihazlarının bulunduğu bölgelere, öğretici ilanlar asmak faydalı olabilir. Bir diğer tasarruf yöntemi ise, kitap ve dergi gibi karşılıklı sayfaya sahip materyallerin kopyası çekilirken tek bir fotokopi kağıdı üzerine iki sayfayı aynı anda çekmek.
Yazıcıdan çıktı alınması gerektiğinde ise kağıdı en doğru kullanmanın yollarından biri, bilgisayarlardaki yazıcı ayarlarını düzenlemek. Kenar boşluklarının yüzdesi azaltıldığında yaklaşık yüzde 14 oranında kağıt tasarrufu sağlandığı biliniyor. Ayrıca, fontları da küçültmek sayfa sayısını ciddi oranda azaltıyor.
Geri dönüşümün gücü
Fotokopi kağıdı tasarrufu için bir diğer etkili yol, kağıtları bir kereden fazla kullanmak. Özellikle çok az bir bölümü kullanılmış ve hala boş alanı bulunan kağıtlar, not almak veya müsvedde amaçlı kullanıma uygun. Dersler veya toplantılar sırasında bu kağıtları kullanarak tasarruf edebilirsiniz. Çoğu fotokopi makinesinde, bu kağıtları biriktirmek için bypass üniteleri bulunuyor. Kullanılmış kağıtlarınızı buraya bırakarak, sizden sonra kullanan kişiye de kağıt tasarrufu yapma konusunda yardımcı olabilirsiniz. Okullarda öğrenci ve öğretmenlerin kullanılmış kağıtlarını bırakabilecekleri kağıt toplama kutuları da çeşitli alanlara yerleştirilerek geri dönüşüm teşvik edilebiliyor.

Fotokopi çekimine sınırlandırma getirmek de kağıt tasarrufu açısından faydalı bir uygulama. Böyle bir uygulamayla, acil ve zorunlu durumlar hariç fotokopi kağıdı kullanılmasının önüne geçilebiliyor. Gerekli durumlarda öğretmenler, bazı öğrencileri fotokopi takibi konusunda yetkilendirerek hem kağıt tasarrufu yapabilir hem de öğrenciler arasında tüketim konusunda bilinçlendirme sağlayabilir.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim