Anlık Bildirim

Google, Gmail hesaplarına ait verileri paylaşmaya devam ediyor

Google, ABD'li senatörlerin Gmail hakkındaki sorularına yanıt verdi. Şirket, 1.4 milyardan fazla kişinin kullandığı Gmail hesaplarına ait verileri uygulama geliştiricileriyle paylaşıyor.

Google, Gmail hesaplarına ait verileri paylaşmaya devam ediyor Tam Boyutta Gör
 

Google, geçtiğimiz yıl reklam amacıyla kullanıcıların Gmail hesaplarındaki e-postaları taramayı durdurmuştu. Şirket ABD'deki yoğun baskıların ardından bu kararı alsa da temmuz ayında Wall Street Journal'ın hazırladığı rapora göre halen Gmail hesaplarındaki e-postalar üçüncü kişiler tarafından incelenebiliyor. Raporda üçüncü taraf uygulama geliştiricilerinin; alışveriş makbuzlarına ve seyahat planlarına ilişkin e-postaları tarayıp uygulama geliştirmede kullandığı belirtiliyordu. Bu konu hakkında ABD'li senatörler Google'dan açıklama yapmasını isterken Google bugün senatörlere gönderdiği mektupla veri paylaşımının devam ettiğini açıkladı.


Kullanıcıların ''rızası'' ile gerçekleşiyor 

Google'ın kamu politikası ve hükümet işlerinden sorumlu başkan yardımcısı Susan Molinari tarafından kaleme alınan mektuba göre şirket; yazılım ve uygulama geliştiricilerinin Gmail hesaplarındaki verileri incelemesine izin veriyor. Yazılım ve uygulama geliştiricilerinin Gmail verilerine erişebilmesi için ilk olarak kullanıcıların izni gerekiyor ancak bu iznin kullanıcıların özgür iradelerine dayandığını söylemek mümkün değil. Gmail'i kullanmak isteyen kullanıcılar Google'ın gizlilik politikasını onaylamış oluyor. Buna göre Google, kullanıcıların yazdığı ve aldığı e-postaları toplayabiliyor.


Susan Molinari, kullanıcı onayının ardından yazılım veya uygulama geliştiren üçüncü tarafın şeffaf olması gerektiğini belirtiyor. Buna göre e-posta verilerine erişmek isteyen üçüncü taraflar verileri hangi amaç için nasıl inceleyeceğini detaylı bir şekilde açıklamak zorunda. Verilere erişmek isteyen üçüncü taraf şeffaflığı sağlasa bile Google verilerin nasıl incelendiğini düzenli olarak takip ediyor. Makine öğrenme ile bu süreci inceleyen şirket, Google'ın gizlilik politikasını ihlal ettiğini düşündüğü üçüncü tarafları manuel olarak inceleme alıyor. Bu inceleme süreci sonrasında üçüncü tarafın, başlangıçta yaptığı açıklamaya aykırı davrandığı tespit edilirse verilere erişimi engelleniyor.


Google, Gmail hesaplarındaki e-postalara erişim iznini yasal bir zemine oturtmuş ve basit bir süreç haline getirmiş olsa da bu açıklama senatörleri tatmin etmiş değil. Senato'nun ticaret komitesinden yetkililer gizlilik konusu hakkında detaylı açıklamalar için Google, Apple, Amazon ve AT&T şirketlerinden temsilcilerin katılacağı bir duruşma düzenleyecek. 26 Eylül'de gerçekleşecek olan duruşmada şirketlerin gizlilik politikaları detaylı bir şekilde sorgulanacak. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim