Anlık Bildirim

Japonya dünyanın en güçlü süper bilgisayarını geliştirecek

Süper bilgisayar yarışında rakiplerinin oldukça gerisine düşen Japonya, tekrar vites arttırıyor. Ekonomi bakanlığı, dünyanın en iyisini geliştirmek için yatırımın düğmesine bastı.

Süper bilgisayarlar konusunda son dönemde rekabet iyice ısınmış durumda. Çin listeye bir numaradan dahil olurken, 166 tane daha süper bilgisayarını listeye soktu ve hakimiyeti ele geçirdi. Rekabette çok gerilerde kalan Japonya ise önemli bir yatırım hamlesi başlatıyor.

Meteoroloji gibi çok yoğun veri analizi gereken işlerde kullanılan süper bilgisayarlar, ayrıca Amazon Web Services, Netflix gibi sistemlerin de temel dinamiğini oluşturuyor. Süper bilgisayarlar artık bir ülkenin teknolojik gücünü de gözler önüne sermesi açısından önemli.

Yatırım Hamlesi

Japonya ekonomi bakanı yaptığı açıklamada, dünyanın en güçlü süper bilgisayarını geliştirmek için 173 milyon dolar bütçe ayırdıklarını belirtti. Projenin ihalesini almak isteyen firmalar 8 Aralık tarihine kadar teklif verecek. Sonrasında ise ihalenin yapılacağı belirtiliyor.

Süper bilgisayar özellikle yapay zeka ve derin öğrenme konularında kullanılacak. Diğer taraftan bağlantılı olarak otonom araçlar, yenilenebilir enerji, robot teknolojileri de bu imkanlardan faydalanacak. Yeni süper bilgisayarın 130 PFLOPS gücünde olması planlanıyor.

Hali hazırda dünyanın en güçlüsü olan Çinli TaihuLight, 93 PFLOPS seviyesindeydi. Bu bakımdan yüzde 30 civarında bir artış anlamına geliyor. Elbette diğer ülkeler de boş durmuyor. Kendi sunucu işlemcisini geliştirerek önemli bir adım atan Çin, muhtemelen gelecek yıl da liderliği kimseye bırakmayacaktır. Hatta Japonya’nın yeni süper bilgisayarını da geride bırakacak bir sistemle karşımıza çıkabilir.  
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim