Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde görevli bilim insanları, kanserle mücadele etmek için geliştirilen bir değil fakat iki farklı tipte ilacı birleştirerek hastalığa karşı verilen savaşta yüzleri güldürecek sonuçlar elde etmeyi başardılar.
Bilim insanları yürüttükleri çalışmada PLK1 inhibitörleri ve TH588 adı verilen kanser ilaçlarını kullanmışlar. PLK1 inhibitörleri, mitoz bölünmeye müdahale ederek kanserli hücrelerin bölünüp çoğalmasını engellemeye çalışıyor. Ancak ilaç yan etki olarak ise hücrelerde oksidatif strese yol açıyor.
İlginizi Çekebilir
Tam bu noktada ise araştırmacıların aklına bir fikir gelmiş. PLK1 inhibitörlerinin kanserle daha etkin bir biçimde mücadele edebilmesi için ilacı, hücrelerin oksidatif strese müdahale etmelerini engelleyecek başka bir ilaçla birleştirmek fikrinden yola çıkan MIT araştırmacılarının imdadına TH588 adlı ilaç yetişmiş.
Araştırmacılar, iki ilacın bir arada kullanıldığı testlerde elde edilen sonuçlar neticesinde kanserli hücreleri ortadan kaldırmak için ilaç dozunun ciddi oranda azaltılabileceğini tespit etmişler. Normal dozun onda birinin kullanıldığı senaryolarda sonuçlar eskisine benzer şekilde çıkmış.
Farklı faydalar da tespit edildi
Ancak hikâyenin burada bitmediğini hatırlatmamız lazım. İlaçların etkinliğini incelemeye karar veren araştırmacılar, TH588’in aslında PLK1 inhibitörü ile aynı düşmanı yani hücre bölünmesini hedef aldığını tespit etmiş. Elde edilen bulgular neticesinde ilaçların sadece tümörlere odaklandığı ve sağlıklı hücrelere dokunmadığı tespitinin araştırmacılarda sürpriz etkisi yaptığı belirtiliyor.
Bahsi geçen ilaçların halihazırda kullanımda olduğunu hatırlatan çalışmanın ekip lideri Michael Yaffe yaptığı açıklamada, “Araştırmada elde ettiğimiz sonuçlar, hastalara tedavi yöntemi olarak dönebilme ihtimalini barındırıyor.” ifadelerini kullanmış.
https://newatlas.com/mit-cancer-drug-duo-mitosis/60530/ Yorum Yaz Paylaş Tweetle Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:


Emparyaliz söz sahibi olduğu sürece hiç bir zaman eşitlik söz sahibi olamaz...
Piyasadaki sözde işe yaramayan kanser ilaçları satılmaya devam etsin diye piyasaya sürülmediği söyleniyor..
Örnek vermek gerekirse Steve Jobs, adam pankreas kanserinden çok çekti bu hastalığın en uzun ömür süresi 5 yıldır ve bu adamda ancak o kadar yaşayabildi. Aynı hastalık Annemdede vardı, oda 4.5 yıl yaşabildi.
Demem o ki, bu kanser illeti evet amerika ve israil menşeili olabilir ama yakalanınca kendileri dahi çare bulamıyorlar.. Sadece yakalanmamak için ürettikleri şeyleri kendi ülkelerinde barındırmamayı tercih ediyorlar.
Kanser ilacını bulan firma zaten paraya para demez. Senede milyarlarca dolar rahat kazanır.