Anlık Bildirim

Kobalt, Blockchain teknolojisi ile madenden markete kadar takip edilecek

Dünyanın en büyük kobalt üreticisi Kongo, kobaltı madenden markete kadar takip edip üretim sürecindeki yasa dışı faaliyetleri Blockchain teknolojisi ile tespit etmeye çalışacak.

Günümüzde pek çok uluslararası şirketin işlem kaydını eksiksiz, güvenli ve daha düşük masrafla gerçekleştirmek adına kullandığı Blockchain teknolojisi, kayıt altına alınan işlemlerin şeffaflık içinde takip edilmesine de olanak sağlıyor. Blockchain'in sunduğu bu imkan elmas gibi mücevherlerin nereden geldiğini tespit etmek ve sahteciliğin önüne geçmek için kullanılıyor. Şimdi ise dünyanın en büyük kobalt üreticisi Kongo benzer bir takip ağı oluşturmak için Blockchain teknolojisini kullanacak.

Çocuk işçi çalıştırmanın önüne geçilebilir 

Dünyadaki kobalt rezervinin yaklaşık yarısını elinde tutan Kongo'da geçtiğimiz yıl madenlerden 66 tona yakın kobalt çıkarıldı. Çıkarılan bu kobaltın büyük bir kısmı lityum iyon piller için kullanılıyor. Elektrikli otomobillere yönelik artan talep kobaltı daha değerli bir madde haline getirirken Kongo'da kobalt madeni işletmek ciddi bir gelir kaynağı haline gelmiş durumda. Tabi kobaltın değeri arttıkça ülkedeki kayıt dışı maden işletmelerinin de sayısı her geçen gün artıyor. Kongo'dan çıkan kobaltın beşte birinin, ağırlıklı olarak çocuk işçilerin çalıştığı kayıt dışı madenlerden geldiği tahmin ediliyor. Çocuk işçi çalıştırmanın ve kobaltın kayıt dışı ülkeden çıkmasının önüne geçmek isteyen Kongo hükümeti, madenden markete kadar kobaltı takip edebilmek için Blockchain teknolojisini kullanmaya hazırlanıyor.
Reuters'ın konuya yakın kaynaklarından edindiği bilgilere göre ülkedeki kobaltı takip edebilmek için Blockchain tabanlı bir sistem hazırlanmış durumda. Bu yıl içinde kullanımına başlanacağı tahmin edilen sistem ile ilk etapta işletme iznine sahip kobalt madenlerinden çıkarılan kobalt kayıt altına alınacak. Sonrasında çıkarılan bu kobaltların uğradığı her durakta(sınır kapıları, fabrikalar vs) sistem ile kobaltın geçmişine bakılacak ve kobaltla ilgili yeni kayıtlar sisteme eklenecek. Böylece kobaltı satın almak isteyen işletmeler kobaltın kayıt dışı olup olmadığını sistem üzerinden kolayca kontrol edebilecek. Yine aynı şekilde kobalt ülkeden çıktığında da ithalatçı şirket kobaltın kaynağını görebilecek.

Uygulamada sorun çıkabilir 

Büyük şirketlerin çocuk işçi çalıştırmama konusunda hükümete yaptığı baskı sonucunda hazırlandığı iddia edilen sistem ile kobalt üretimin her safhasında takip edilecek. Böylece kayıt dışı işletmelere büyük bir darbe vurması beklenen sistemle ilgili en önemli eleştiri ise uygulamada yaşanabilecek olası problemler hakkında. Çok sayıda kayıtsız işletmenin bulunduğu ülkede sıkı denetlemelerin olmaması halinde sistemin patlak verebileceği düşünülüyor. Tabi uygulamaya geçmeden bu eleştirilerin ne derece haklı olduğunu göremeyeceğiz ancak Kongo hükümetinden yapılan açıklamalar yetkililerin sistemi başarıyla uygulamak için kararlı davranacağını gösteriyor. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim