Anlık Bildirim

Kraliçe Nefertiti'nin yüzü 3D görüntüleme teknolojisiyle yeniden oluşturuldu

Araştırmacılar, MÖ 1353 - 1336 yılları arasında Mısır'ı yöneten Kraliçe Nefertiti'nin yüzünü 3D görüntüleme teknolojisiyle yeniden tasarladı ancak Nefertiti'nin cildi tartışmalara neden oldu.

Kraliçe Nefertiti'nin yüzü 3D görüntüleme teknolojisiyle yeniden oluşturuldu
 

Bristol Üniversitesi'nden araştırmacılar, Mısır'ın en güçlü kadınlarından biri olan ve MÖ 1353 - 1336 yılları arasında Mısır'ı yöneten Kraliçe Nefertiti'nin yüzünü 3D görüntüleme teknolojisiyle hayata geçirmek için uzun bir süredir çalışıyordu. Kral Tutankhamun'un annesi olduğu düşünülen ve büyüleyici güzelliğinden dolayı Nefertiti olarak isimlendirilen kraliçenin yüzünü oluşturmak için 3400 yıllık mumyanın üzerindeki koruyucu cam, yetkili kurumların izni alınarak, kaldırıldı ve 3D görüntüleme teknolojisi ile kraliçenin yüzünün dijital bir haritası oluşturuldu.

Cilt rengi tartışmalara neden oldu 

Araştırmacılar dijital haritası çıkarılan yüzü gerçeğine olabildiğince benzer bir şekilde üç boyutlu modele işlerken Nefertiti'ye ait mücevherlerin bir benzeri de ünlü mücevher üreticisi Dior şirketi tarafından yeniden tasarlandı. 500 saat süren çalışmanın sonucunda Nefertiti'nin yüzü hazır hale geldi ve Bristol Üniversitesinden Eski Mısır Bilimcisi Aidan Dodson'un da modelin, Nefertiti'nin yüzüyle tutarlı olduğunu onaylamasının ardından model sergilenmeye başladı ancak modelin cilt rengi yeni tartışmaları da beraberinde getirdi.


Şarkıcı Jon Ogah'ın da aralarında bulunduğu bazı kişiler Kraliçe Nefertiti modelinin cilt renginin Nefertiti'yi yansıtmadığını düşünüyor. Bu düşünceyi savunanlara göre Nefertiti modeli olması gerekenden daha beyaz ve bu durum siyahi bir cilde sahip olan Nefertiti ile aykırılık teşkil ediyor. Öte yandan Bristol Üniversitesi'ndeki uzmanlarla birlikte Mısır tarihi hakkında önemli çalışmalar yapan sunucu Josh Gates de modelin, Nefertiti'nin yüz hatlarını yansıttığını düşünüyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
11452 kez okundu.
12 kişi, toplam 13 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
tarih, üç boyutlu görüntüleme ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim