Anlık Bildirim

Rusya insansız ordu çalışmalarını hızlandırıyor

Otonom savaş araçları konusunda çalışmalar yapan Rusya; havadan ve karadan hareket edebilen ve insan gücüne ihtiyaç duymayan bir ordu oluşturmak için çalışmalarını hızlandırıyor.
Silahlı, insansız araçlar yaklaşık yirmi yıldır gökyüzünde kullanılıyor. Bu araçları geliştirmede ilk etapta rakiplerinin gerisinde kalan ancak sonra ciddi bir ilerleme sağlayan Rusya da Savunma Bakanı Sergei Shoigu'nun açıklamalarına göre Rusya'nın insansız hava araçları Suriye'de toplam 96.000 saatlik uçuş gerçekleştirerek önemli bir deneyim elde etmiş durumda. Ordunun insansız hava kuvvetlerini güçlendirmek isteyen Rusya, yüzlerce drone'u bir arada yönlendirilebildiği drone sürüsü de geliştirmeyi başardı ancak yetkililerin nihai hedefi tamamen insansız bir ordu oluşturmak.


Karada Hareket Eden Savaş Araçları

Havadan insansız araçları bir süredir kullanan Rusya, son raporlara göre çalışmalarını karada hareket edebilen insansız ve silahlı araçlara yöneltmiş durumda. Zorlu koşullarda hareket edebilmesi için tank paleti yerleştirilen Nerekhta isimli robot üzerinde çalışan ordu, Nerekhta'dan daha ağır bir sınıfta yer alan ve piyade savaş araçları gibi çalışacak olan Uran-9 ve Vikhr isimli araçların da geliştirilmesi için çalışmalar yürütüyor. 12.7 mm veya 7.62 mm'lik bir makineli tüfek ve AG-30M bomba atar kullanma yeteneğine sahip olan Nerekhta geçtiğimiz hafta Rus ordusundan Albay Oleg Pomazuev'in yaptığı açıklamalara göre testlerde insanlı tanklardan daha başarılı sonuçlar ortaya koyuyor. 


Nerekhta'nın temel görevinin birlikleri taşıması ve keşif olması planlanırken Uran-9 ve Vikhr  ateş gücüne daha fazla odaklanarak geliştiriliyor. Uran-9; 30 mm 2A72 otomatik top, 7.62 mm makineli tüfeğin yer aldığı kule sistemi ve ATAKA güdümlü tanksavar füzesi ile hareket edebiliyor. Vikhr ise benzer silahlara ek olarak bir bomba atara da sahip ancak Vikhr'de güdümlü tanksavar füzesi kullanılamıyor. 


Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkanı Viktor Bondarev'in bu ayın başında yaptığı açıklama aslında Rusya'nın insansız savaş araçlarına yönelik hamlelerini özetler nitelikte. Araçların yapay zeka tarafından kontrol edileceği günün yaklaştığını söyleyen Bondarev, "Peki neden hava savunmasını onlara emanet etmiyorsunuz?" diyerek öncelikle hava araçları olmak üzere ordunun otonom hareket eden, insansız savaş araçlarından oluşan birlikleri bir an önce hazırlama amacı güttüğünü ortaya koymuştu.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim