Anlık Bildirim

Sanal gerçekliği farklı bir noktaya taşıyan Varjo'ya 31 milyon dolarlık yatırım

Nokia ve Microsoft çalışanlarının kurduğu sanal gerçeklik şirketi Varjo, Siemens de dahil olmak üzere bir dizi şirketten yatırım aldı. Şirketin ürünleri ''insan gözüyle'' yarışacak.

Sanal gerçekliği farklı bir noktaya taşıyan Varjo'ya 31 milyon dolarlık yatırım Tam Boyutta Gör
 

Nokia ve Microsoft'tan ayrılan bir dizi çalışanın 2016 yılında Finlandiya'da kurduğu Varjo Technologies Oy isimli şirket; sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve karma gerçeklik alanlarında heyecan verici ürünler geliştiriyor. İnsan gözünün sunduğu detayları sunabilen bir sanal gerçeklik ve karma gerçeklik kaskı geliştiren şirket, bu alanda faaliyet gösteren pek çok şirketten farklı olarak geniş kitlelere hitap edebilecek bir ürün geliştirmiyor. Şirketin geliştirdiği ürünler; otomobil üretiminden uzay araştırmalarına kadar farklı sektörlerdeki profesyonelleri hedef alıyor.


Standart ürünlerden 20 kat fazla detay gücü 

Geçtiğimiz yıl kasım ayında sanal gerçeklik kaskı prototipini duyuran ve 20th Century Fox, Airbus, Audi, BMW ve Volkswagen gibi şirketlere sunan Varjo, bu yılın sonunda ürünün nihai versiyonunu piyasaya sunmayı hedefliyor. Detay gücü son derece yüksek(göz başına 50 megapiksellik detay) olan bu kaskın fiyatının 5 bin ila 10 bin euro arasında olması bekleniyor. Kaskın seri üretimi için finansman arayışında olan Varjo, geçtiğimiz günlerde tamamlanan yatırım turuyla bu sorunu da çözmüş durumda.


Risk sermayesi şirketi Atomico tarafından yürütülen yatırım turunda Alman teknoloji devi Siemens dikkat çekti. Toplamda 31 milyon dolarlık yatırım toplayan Varho'nun değerlemesi 46 milyon dolara ulaştı. Bu miktarın, söz konusu sanal gerçeklik ve karma gerçeklik kasklarını üretmek için yeterli olduğu belirtiliyor. Ayrıca yatırımlara ek olarak şirketin imzaladığı anlaşmalar da şirkete ciddi bir gelir sağlayacak. Ödenecek ücret kamuoyuyla paylaşılmasa da Varjo; BMW ve ABD Hava Kuvvetleri'yle anlaşma imzaladığını ve bu iki kurumun şirkete ait sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik kasklarını test edeceğini vurguluyor.


Tabi Varjo, hitap ettiği alan ile HTC ve Facebook gibi sanal gerçeklik donanımları üreten diğer şirketlerden ayrılsa da kendi alanında çok ciddi rakiplerle mücadele etmek zorunda. Bu alanda başı çeken şirket HoloLens isimli sanal gerçeklik gözlüğü ile Microsoft. Halihazırda HoloLens'i test etmesi için İsrail ordusuyla iş birliği yapan Microsoft'u, Magic Leap şirketi izliyor. 7 milyar dolar değerlemeye ulaşan Magic Leap ağustos ayında ilk karma gerçeklik gözlüğü Magic Leap One'ı satışa sunmuştu. Şu an satışta olan HoloLens 5 bin dolar, Magic Leap One ise 2 bin 300 dolar fiyat etiketine sahip. Varjo'nun ürünleri ise bu iki şirketin ürünlerinden daha pahalı olacak. 



[vimeo=https://vimeo.com/272367198]

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim