Anlık Bildirim

Satürn'un uydusu buz tabakasının altında dev bir okyanus saklıyor

Satürn'un uydusu buz tabakasının altında dev bir okyanus saklıyor
 
Geçtiğimiz aylarda Satürn uydusu Enceladus'un derinliklerinde su olabileceğini iddia eden bazı araştırmalar yayınlanmıştı. Biz de bu bağlantı üzerinden araştırmaları sizlerle paylaştık. Bu iddianın ardından buzlarla kaplı uydu üzerindeki araştırmalar yoğunlaştı ve buz kütlesinin altında dev bir okyanus olduğu keşfedildi.
Cassini uzay aracı tarafından elde edilen yeni bilgilere göre uydunun yörünge hareketinde oluşturduğu titreşimler buz tabakasının altında dev bir okyanus olduğuna işaret ediyor. Daha önce de uydunun güney kutbundaki çatlaklardan su buharı çıktığı tespit edilmişti. Tüm veriler işlendiğinde yaklaşık 500 km çapındaki uydunun tüm yüzeyinin suyla kaplı olabileceği söyleniyor.
Uzmanlar uyduyu kaplayan buz kütlesinin altında katı bir katman olması halinde yörüngede daha düzgün bir ilerleyiş yapacağını söylüyor. Ancak ani hızlanma ve yavaşlama hareketleri büyük bir su kütlesinin varlığının en büyük kanıtı. Cassini keşif aracı 28 Ekim'de Satürn uydusunun yüzeyine 49 kilometre kadar yaklaşacak ve yeni bilgiler elde edecek. Uyduda hidrotermal suyun bulunma ihtimali yaşam olabileceği anlamına da geliyor. Hatta bazı bilimciler dünyadaki yaşamın da benzer şekilde okyanusların dibindeki hidrotermal sularda başladığına inanıyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4624 kez okundu.
13 kişi, toplam 13 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Diğer Bilim, cassini ve
2 etiket daha enceladus satürn
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim