Anlık Bildirim

"Ses dalgaları cımbızı" sayesinde 3D doku üretimi daha kolay hale gelecek

Amerika'nın üniversitelerinden oluşturulan bir ekip, ses dalgalarıyla hücreleri hareket ettirmeyi başardı. Doku üretimi alanında önemli gelişmelere yol açması beklenen tekniğin detayları haberimizde..
'Ses dalgaları cımbızı' sayesinde 3D doku üretimi daha kolay hale gelecek
 
Carnegie Mellon, MIT ve Penn State Üniversiteleri geliştirdikleri yeni bir teknikle hücrelere zarar vermeden onları hareket ettirmeyi başardı. Ses dalgalarından oluşan cımbızla gerçekleşen işlemde hücrelere temas olmadan yerleri değiştirildiği için yapılarında herhangi bozulma veya değişim gerçekleşmiyor.
İlk etapta hücrelerin yerini değiştirme başarısını gösteren ekip bu tekniğin daha da geliştirilerek 3 boyutlu yazıcıyla doku üretiminde de kullanılabilmesini amaçlıyor. Ekip yayınladıkları son makalede tekniğin kullanıldığı mikro akışkan bir cihaz geliştirdiklerini duyurdu. Cihazın kenarlarından üç boyutta verilen ses dalgalarının hedeflenen noktadaki hücre üzerinde birbiriyle buluşmasıyla o hücre hapsedilebiliyor, daha sonrasında ise cihaz üzerinde yapılan yönlendirmelerle hapsedilen hücre ses dalgaları yardımıyla istenilen konuma getiriliyor.
 
'Ses dalgaları cımbızı' sayesinde 3D doku üretimi daha kolay hale gelecek
Tek hücre hareketinin yanı sıra çoklu hücreleri de hareket ettirebilen cihaz, hücreleri istenilen modele göre yerleştirerek farklı yapıda dokuların oluşmasına da olanak veriyor. Hücrelere zarar vermeden müdahale edilebilmesi nedeniyle tekniğin gelecekte büyük bir potansiyeli olduğunu düşünen ekip kanser tedavisi, doku tedavisi ve üretimi gibi alanlarda kullanılabileceğini düşünüyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim