Anlık Bildirim

Suyu kaynama noktasının üzerinde dondurdular

Su normal şartlar altında 100 Celcius derecede kaynar, 0 derecede donar diye öğrenmiştik. Basıncı değiştirdiğimizde veya karışım yaptığımızda bu değerler değişiyordu. Peki 105 derecede donan su nedir?
 
 Bilim insanları şaşırtmaya devam ediyor. Biz suyu normal şartlar altında 100 derecede kaynar, 0 derecede donar diye öğrenmiştik. Basınç değişimi olduğunda veya tuz vs. kattığımızda kaynama, donma noktası değişir diye biliyorduk. 

Gaz yerine katı hale geçiş 

 MIT'den Michael Strano'nun açıklamasına göre eğer bir sıvıyı nanocavity'de (bir nanotüp yapısı) sınırlarsanız faz davranışını değiştirebilirsiniz. Bu grubun bu bilgiye dayanarak yaptığı araştırma sonucunda suyu 222 Fahrenheit (105 Celcius) derecede kaynama sıcaklığının üzerinde katı hale geçirmeyi başardılar.
 Kendi beklentilerini dahi aşan başarıda sonuçlar elde edilmesi ekibi oldukça sevindirmiş olsa gerek. Zira bu denli net gözlemlenebilir sonuçlar beklemiyorlarmış. 
 
 Ekip Vibrational Spectroscopy(Titreşimsel Spektroskopi) tekniği ile nanotüplerdeki hapsedilmiş suyun katı hale geçmesini onaylarken "buz" deme konusunda kararsızlar. "Tam bir buz değil ancak buz benzeri bir faz" olarak nitelendiriyorlar. İletken su kablolar gibi bazı yeni teknolojilere de önayak olabileceği belirtiliyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
7805 kez okundu.
15 kişi, toplam 15 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
teknoloji, nano teknoloji ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim