Ticaret savaşı şiddetlenebilir
6 Temmuz'dan itibaren 818 farklı ürün için uygulanmaya başlanan düzenleme uyarınca Çinli üreticilerin ürünlerini ABD'de satabilmesi için yüzde 25 oranında ek gümrük vergisi ödemesi gerekiyor. Böylece Çin'e toplamda 34 milyar dolarlık ek vergi uygulanmış oldu. Önümüzdeki aylarda ise 515 farklı ürüne daha benzer bir muamele yapılacak ve vergi yükü 50 milyar dolara dayanacak. Trump'ın bu hamlesine yanıt veren Çin hükümeti ise soya fasulyesi, otomobil, kimyasal maddeler ve uçaklar gibi Çin'in en büyük ithalat kalemini oluşturan ürünlere yüzde 25 ila 40 arasında ek gümrük vergisi getirmişti. Özellikle ABD'de üretilen otomobiller için getirilen yüzde 40 oranındaki ek vergi ABD'li otomobil üreticilerini Çin pazarında bir hayli zor duruma sokmuştu.
İlginizi Çekebilir
Bugün CNBC'ye konuşan Trump ise önümüzdeki günlerde iki ülke arasındaki karşılıklı vergi hamlelerinin şiddetlenebileceğini işaret etti. CNBC'nin Squawk Box programında konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Trump, halihazırda 34 milyar dolar olan ek vergi yükünü 500 milyar dolara çıkarmaya hazır olduğunu bildirdi. Trump ayrıca ''Bunu siyaset için yapmıyorum, ülkemiz için doğrusu bu diye yapıyorum. Çin bizi uzun bir süredir kazıklıyor.'' ifadelerini kullandı. Çin Devlet Başkanı Xi Ping'i sevdiğini belirten Trump, amacının Çin'i korkutmak olmadığını da vurguladı.
Trump her ne kadar Çin'i korkutmak istemediğini belirtip tehdit amacı gütmediğini işaret etse de telaffuz ettiği 500 milyar dolar aslında üstü kapalı bir tehdit mesajı taşıyor olabilir. ABD'nin geçtiğimiz yıl Çin'den yaptığı toplam ithalatın 505 milyar dolar olduğunu belirten uzmanlar, Trump'ın iki ülke arasındaki bütün ticari köprüleri yıkabileceği yönünde bir mesaj verdiğini iddia ediyor.
https://www.cnbc.com/2018/07/19/trump-says-hes-ready-to-put-tariffs-on-all-505-billion-of-chinese-.html Yorum Yaz Paylaş Tweetle Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:



isigin sirkadyen ritim uzerindeki etkilerini dolasiyla insan psikolojisini ve hormonel dengesini nasil degistirebildigini bilen sirketler, kisiler alir. aksam vakti 1 dolarlik soguk beyaz led ampulun altinda oturdugu icin gece uyuyamiyan cok insan var ve bunun neden oldugunun farkinda bile degilller. buyuk sirketlerin duvardaki boyanin renginden arkada calan muzige kadar is verimliligini artirmak icin ofis tasarimina verdikleri onemi dusunursek bu urun kendine pazar bulacaktir.
Dünyada cep telefonu çiplerinden monitörlere kadar her şeyde kullanılan 17 nadide elementin %97 si Çin'de çıkıyor.
Adam cevap olarak: Tamam o zaman ben de nanide elementleri size 10 kat pahalı satıp 600 milyar Dolar olarak geri almış olacağım dese boku yer...
Çin dışardan müdahale ile yönetilemeyecek güçte artık.
Huawei Çin hükumeti ile muhtemelen işin içinde tencent de var. Kendi mobil platformlarıni piyasaya cikardikları zaman göreceğiz neler olduğunu asıl.