Anlık Bildirim

Uranyum plastiğin yerini alabilir

Manchester Üniversitesi'ndeki araştırmacılar uranyum ile ilgili çok önemli bulgular elde etti. Araştırmacılara göre uranyum bugünkünden çok daha farklı alanlarda kullanılabilir.
Ağırlıklı olarak nükleer enerji ve silah sanayisinde kullanılan uranyum; fotoğraflarda renklendirme ve gölgeleme işlemleri için de kullanılıyor. Manchester Üniversitesi'ndeki araştırmacılar ise hem insanların uranyuma olan olumsuz bakışını değiştirebilecek hem de nükleer enerji ve silah çalışmaları sonrasında ortaya çıkan ve giderek önemli bir sorun halini alan zayıflatılmış uranyumun kullanımına ilişkin yeni bulgular elde etti. Araştırmacılara göre oldukça özel bir element olan uranyum henüz asıl potansiyelini gösterecek alanlarda kullanılmıyor.


Farklı Elementlere Özgü Özelliklere Sahip 

Manchester Üniversitesi İnorganik Kimya bölümünden Profesör Steve Liddle öncülüğünde yürütülen ve Nature Communications dergisinde detayları paylaşılan çalışmada kimyagerler, uranyumun periyodik cetvelde önemli bir kavşak noktasında bulunmasa da farklı elementlere özgü reaksiyonlar gösterebilen bir karaktere sahip olduğunu tespit etti. Steve Liddle'ın açıklamalarına göre uranyum bazen lantanitlere özgü reaksiyonlar gösterebilirken bazen de geçiş metallerine özgü reaksiyonlar gösteriyor. 


Uranyumun bu özelliğinden faydalanmak isteyen araştırmacılar uranyum ile ilgili bir noktaya daha dikkat çekiyor. On yıllardır insanlık hem nükleer enerji hem de silah geliştirme için uranyumu kullanıyor ve bu faaliyetler sonucunda ortaya ciddi miktarda zayıflatılmış uranyum çıkmış durumda. Uranyum zenginleştirilmesi sırasında yan ürün olarak ortaya çıkan zayıflatılmış uranyum miktarının milyonlarca tona ulaştığını ifade eden Liddle, bu miktarın yeryüzündeki geçiş elementlerinden çok daha fazla olduğunu belirtiyor. Liddle'e göre uranyum ile ilgili ilk kez fark edilen özelliklerin ışığında zayıflatılmış uranyumun geçiş elementlerinin kullanıldığı alanlarda kullanılması mümkün olabilir.


Plastiğin Yerini Alabilir 

Uranyumun gösterdiği farklı reaksiyonları ilk kez keşfeden araştırmacılar ayrıca uranyumun gösterdiği bu reaksiyonlar sayesinde uranyumdan; biyolojik olarak parçalanabilen yeni ilaçlar ve plastikler geliştirilebileceğini belirtiyor. Plastikler günümüzde çevre kirliliğinde büyük rol oynarken küresel olarak yılda 297.5 milyon ton plastik kullanılıyor. Plastiklerin geri dönüşümü ve plastiklere alternatif olacak maddelerin geliştirilmesi için harcanan çabayı da düşünürsek plastikler çevreye olan olumsuz etkileri kadar ekonomiyi de zora sokuyor. Manchester Üniversitesi'ndeki araştırmacılar ise zayıflatılmış uranyumun plastiğin yerini alması ile birlikte pek çok sorunun aynı anda çözülebileceğini umuyor.


Tabi araştırmacıların keşfi oldukça yeni ve önlerinde çok uzun bir süreç var. Steve Liddle bulguları değerlendirmek ve zayıflatılmış uranyumun yeni kullanım alanlarını keşfetmek için önlerinde en az 5 yıl olduğunu düşünüyor. Yaptıkların keşfin henüz sadece bir başlangıç olduğunu belirten araştırmacılar yine de gelecek çalışmalardan son derece umutlu. Elde ettikleri bulguların uygulamada kendisini yıllar sonra gösterebileceğini belirten araştırmacılar ilerleyen yıllarda uranyumun çok farklı alanlarda kullanılabileceğine inanıyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6875 kez okundu.
10 kişi, toplam 10 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
element, bilim haberleri ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim