Bu yılın en önemli teknoloji hamlelerinden birisi, şüphesiz Vulkan arayüzünün nihai sürüme ulaşması ve teknoloji devleri tarafından benimsenmesi oldu. Grafik birimine doğrudan erişim sunarak, daha akıcı ve performanslı bir sürecin ortaya çıkmasını sağlayan Vulkan, yeni nesile geçiş yapıyor.
Khronos Group adındaki konsorsiyum tarafından geliştirilen Vulkan arayüzü; AMD, Qualcomm, Imagination Technologies ve Samsung gibi pek çok firma tarafından destekleniyor. Bu yıl birinci ve de nihai olan sürüme geçiş yapan Vulkan, gelecek yılki ikinci nesil için çalışmalara başladı.
İlginizi Çekebilir
SIGGRAPH 2016 etkinliğinde yapılan duyuruya göre, Vulkan Next olarak çalışmaya başlayan yeni nesil, çoklu grafik birimlerinde daha gelişmiş bir destek sunuyor. Mevcut nesil içerisinde çoklu grafik birimi desteğine fazla vurgu yapılmamıştı. Zaten sunumda da, bu desteğin çok yeterli olmadığı ve yeni nesilde bunun geliştirildiği ifade ediliyor.
Ayrıca Bkz. "Samsung Galaxy Note 7 ile tanışın: İşte detaylar"Ayrıca sanal gerçeklik konusundaki destek de iyileştirilmiş. Bunlar arasında daha verimli çoklu görüntü işleme, ekrana doğrudan erişim, daha optimize edilmiş içerikler yer alıyor. Özellikle Oculus Rift ve HTC Vive gibi kasklarda, yeni neslin etkisi daha fazla olacak.
Yeni nesilde gelecek diğer ayrıntılar ise kısaca çapraz API desteği, çapraz işleme desteği, alt grup komutları, daha sıkı bellek kontrolü şeklinde sıralanıyor. Bazı yeni özellikler, eklenti şeklinde gelecek. Bu da, asıl yapının mümkün olduğunca hafif ve evrensel bir platform olmasını sağlayacak.
Vulkan Next için henüz kesin bir çıkış tarihi verilmedi ancak gelecek yılın sonlarına doğru nihai sürümün veya en azından erken sürümün kullanıma sunulması bekleniyor.
http://hexus.net/tech/news/software/95212-khronos-group-working-vulkan-next/ Yorum Yaz Paylaş Tweetle Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:


Motor ucubeye benziyor futuristik tasarım yapacağım diye daha da kötü yapmışlar
Donanımın desteklemeden herhangi bir yazılımın desteklemesi mümkün değil maalesef. Donanım tam olarak destekleyecek ki yazılımcılar da üzerinde çalışabilsin Vulkan'ın. Ayrıca neden DirectX kullanılıyor sorunuza gelirsek cevap, DirectX'in sağladığı kolaylıklar olur. Şu anda OpenGL üzerinde çalışan bir bilgisayar mühendisliği öğrencisi olarak gerek doküman olarak gerek ek araçlar olarak DirectX'in daha önde olduğunu söyleyebilirim. Çok basit birkaç örnek vereyim;
Mesela .obj uzantılı bir dosya (ekranda çizilecek şeklin koordinatlarını, normallerini vb. tutan basit bir txt dosyası) okumak istediğimizde DirectX tarafında Microsoft'un sunduğu araçlar ve bu araçların geniş bir dokümantasyonu varken OpenGL ve Vulkan tarafında 3. parti olarak geliştirilen, bir kısmı güncelliğini yitirmiş, dokümantasyonu yok denecek kadar az olan bir sürü araç var. Bunları deneyip, kullanmayı öğrenip, kendi projesine katmak da yazılımcıya ekstra yük getiriyor. Kendi bu işi gören bir aracı en baştan yazması zaten başlı başına ayrı bir yük.
Bunun yanında OpenGL ve Vulkan sadece grafik oluşturmak için geliştirilen API'ler. İşin içine kullanıcıdan klavye ve fare komutları almak, gerekli kütüphaneleri yükleyip grafiğin oluşturulacağı pencereyi yaratmak (bu saydıklarım için GLFW, QT, LWJGL, FreeGLUT veya SDL), sesleri oynatmak (OpenAL, irrKlang), matematiksel hesaplamaları yapmak (GLM) için parantezlerde sadece birkaç tane örneğini verdiğim çok sayıda farklı kütüphaneyi araştırıp, öğrenip, size en uygun olanını bulup projenizde bir arada uyum içinde çalışmalarını sağlamanız gerekiyor. DirectX size tüm bunları tek bir pakette sunuyor.
Ayrıca sorun sadece OpenGL veya Vulkan ile de bitmiyor maalesef. Örneğin multi-thread, multi-process bir uygulama yazacaksanız veya en basitinden port açıp oradan TCP ile konuşacak bir uygulama yazacaksanız Windows tarafında tamamen farklı, Linux tarafında tamamen farklı sistem çağrıları kullanmanız gerekiyor. Bu da yazılımcıların işini zorlaştıran farklı bir unsur.
Vulkan isletim sistemi bagimli bir api degil,Windows7 ye de,Linux a da yukleyebilirsiniz
Elinde mevcut Dx12 destekli karti olanlar yine yeni surumun gereksinimini karsilar
Bilgisayarınıza vulkan ve directx desteği olan bir oyun yükleyin, ve aynı ayarlarda apileri değiştirerek fps farkını ölçün.
Benim bildigim Dx11 ve Vulkan i ayni anda destekleyen Talos Principle var.
Oradaki testlerde Dx11 Vulkan i geciyordu,Vulkan 1.0 versiyonunda ve Amd ve Nvidia Vulkan driverlari beta iken.
Ki o oyun ilk ciktiginda Dx9 performansi Dx11 den cok daha iyiydi,optimizasyon o denli onemli iste.
Ornek:Doom Vulkan testleri
Vulkan gumbur gumbur geliyor ancak su asamada neredeyse Vulkan destekli oyun yok denecek kadar az ve ekran kartlari driver destegi hala istenilen seviyede degilken boyle absurd sonuclar cikar iste.Bir yandan Talos Principle bir yanda Doom ornegi
Talos Principle testi
Ki adam soyluyor zaten driverlar beta ve Dx9 bile Dx11 den iyiydi yani optimizasyon lazim diyor.
Doom testi zaten Dh de de mevcut
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
5882 kez okundu.
18 kişi, toplam 19 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
khronos group, vulkan next ve