Anlık Bildirim

Yeni görüntüleme tekniği ilaç geliştirme çalışmalarını hızlandırabilir

Stanford Üniversitesi ve Kaliforniya Üniversitesi'nden araştırmacılar moleküllerin yapısını daha hızlı bir şekilde analiz etmek için bilgisayarlı tomografiye benzeyen bir tarama tekniği geliştirdi.

Yeni görüntüleme tekniği ilaç geliştirme çalışmalarını hızlandırabilir Tam Boyutta Gör
 

Bilim insanları yeni ilaçlar geliştirmek için öncelikle moleküllerin kimyasal yapılarını analiz etme ihtiyacı duyuyor. Bunun için de x ışınlarına dayanan bir yöntemden faydalanılıyor. Bu yöntemde bir molekülün milyonlarca kopyasını içeren saf bir kristale x ışınları gönderiliyor ve x ışınlarının moleküldeki atomlardan nasıl sıçradığı tespit edilerek işlem tamamlanıyor. 0.1 nanometre gibi kabul edilebilir bir sapma payına sahip olan yöntemin dezavantajı her bir kristalin hazırlanması için haftalarca ve hatta aylarca beklemek zorunda kalmak.


Çok daha hızlı  

Stanford Üniversitesi ve Kaliforniya Üniversitesi'nden araştırmacıla bu süreci daha kolay, başarılı ve kısa bir hale getirmek için yeni bir görüntüleme tekniği geliştirdi. Bilgisayarlı tomografi taramasına benzeyen yeni görüntüleme tekniğinde molekülün milyonlarca kopyasını içeren büyük kristallere ihtiyaç duyulmuyor. Bu yöntemin bir benzeri daha önce protein gibi büyük moleküller üzerinde uygulansa da ekibe göre küçük moleküller için yeniden uyarlanan yöntem küçük moleküller üzerinde başarıyla çalışıyor.


Yöntemde, levha benzeri bir kristalden moleküle ışınlar gönderiliyor ve elektronların kırılması analiz edilerek moleküllerin yapısı detaylandırılıyor. Büyük kristal yapılara ihtiyaç duyulmayan yöntem ile x ışınıyla yeterince iyi analiz edilemeyen küçük moleküllerin de başarılı bir şekilde analiz edilebileceği belirtiliyor. Sadece birkaç dakika içinde molekülün kimyasal yapısını tespit edebildiklerini belirten araştırmacılar, bu sayede ilaç geliştirme sürecinin çok daha hızlı hale geleceğini vurguluyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim