Anlık Bildirim

Yeni nesil iPhone'larda, LiFi ile internet çok daha hızlı olacak

Uzun vadede WiFi teknolojisinin yerini alması umut edilen ışık tabanlı veri iletimi - LiFi teknolojisi, Apple tarafından da takip ediliyor. Yakın zamanda firma bir sürpriz yapabilir.

Bugün yaygın olarak kullandığımız kablosuz bağlantı aracı WiFi, bilindiği gibi interneti iletmek için radyo dalgalarını kullanıyor. Son dönemde ise bilim adamları ışık üzerinden veri iletimi için çalışmalar yapıyor. LiFi (Light Fidelty) olarak adlandırılan bu yeni teknoloji, geleceğin iPhone modellerinde kendisine yer bulabilir.

Halen deneysel aşamada olsa da Philips gibi aydınlatma devleri, farklı projelerde LiFi kullanmaya başladı. LiFi teknolojisinde veri, özel geliştirilmiş ampüller ile dönüştürülerek ışık üzerinden yayılıyor. Alıcı cihazdaki özel modül de ışığı tekrar veriye dönüştürüyor ve kullanıyor. Böylece kesintisiz ve çok daha az enerji kullanan bir iletişim ortaya çıkıyor. 

LiFi teknolojisi ile 224Gbps veri aktarım hızlarına ulaşılmasına rağmen bazı dezavantajları mevcut. Örneğin ışığın önüne geçilmesi, internetin tamamen kopmasına neden oluyor. Yani ışığı açıp, cihazı yan odaya götürdüğünüzde internet imkanı kalmıyor. Bilindiği gibi WiFi teknolojisinde böyle bir sorun yok. WiFi'nin yerini alacağı iddia edilse de, LiFi'nin önünde henüz çok uzun bir yol var.


Bazı kaynaklar, iOS 9.1 güncellemesi ile birlikte işletim sisteminin kütüphane önbellek dosyasında LiFiCapability adında bir ibarenin görülmeye başlandığını bildiriyor. Apple hali hazırda ışık tabanlı veri transferi için bazı sensörler geliştiriyor. Buna yönelik bir de patente sahip. Firma, algı sensörünü ön kamera sensörü ile birleştirmiş durumda. 

Henüz gelişmemiş bir teknolojiyi Apple'ın kesinlikle kullanmadığını biliyoruz ancak kaynaklar, internet erişiminden ziyade iç mekanlarda daha iyi konumlama yapabilmek için ışık iletişimini kullanmak istediğini belirtiyor. Örneğin Apple mağazalarında yapılacak değişiklikler ile LiFi kullanarak katlar arasında navigasyon sağlanabilir. Sonrasında ise teknoloji gelişim sağladıkça, internet erişimi için de kullanılabilmesi mümkün. Şimdilik bu teknolojinin ne zaman iPhone modellerine geleceği bilinmiyor.  
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6921 kez okundu.
19 kişi, toplam 20 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Apple, apple lifi ve iphone lifi
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim