Anlık Bildirim

Instinct MI200 hızlandırıcılar duyuruldu

AMD’nin CDNA 2 mimarisini temel alan ve Frontier süper bilgisayarında yer verilen Instinct MI200 hızlandırıcısı resmi olarak tanıtıldı. Yeni seri pek çok ilke imza atıyor. 

AMD Instinct MI200 tanıtıldı

Sunucu hızlandırıcılar konusunda da önemli adımlar atan AMD bugün en yüksek noktaya ulaştı. AMD Instinct MI200 hızlandırıcı serisi hem bellek kapasitesi hem de bant genişliği açısından rekorlara imza atıyor. 

AMD Instinct MI200 neler sunuyor?

Sunucu tarafında bir süre GCN mimarisi ile devam eden AMD, oyuncu kartlarını elden geçirerek çeşitli optimizasyonlarla satışa sunmuştu. CDNA stratejisi ile birlikte sunucu hızlandırıcılarda da büyük sıçramalar yaşandı. 

Sunucu tarafındaki grafik ihtiyaçları bilindiği üzere standart ekran kartlarının derin grafik işleme yeteneklerine ihtiyaç duymuyor. CDNA mimarisinde AMD silikon seviyesinde bazı bileşenleri çıkarıyor ve tasarruf ettiği alana sunucu sistemlerinde daha çok ihtiyaç duyulan yapay zeka çekirdeği, iç bağlantı birimleri gibi bileşenlere yer veriyor. 

CDNA 2 mimarisi bugün ilklere imza atarak karşımıza çıktı. Sektörde ilk kez 128GB bellek kapasitesine ulaşan CDNA 2 ayrıca 3.2TBps bant genişliği ile de rekor kırıyor. Yine çoklu yongaların bağımsız çalışması da ayrı bir konu. 
Instinct MI200 hızlandırıcı serisinde çift zar yapısı karşımıza çıkıyor ancak öncekilerin aksine her zar bağımsız olarak çalışabiliyor. Zarlar birbirine 4 adet Infinity Fabric hattı ile 800GB/s bant genişliği üzerinden bağlanıyor. 

AMD Instinct MI200

Her zarda 110 küme/7040 Stream işlemci ve 64GB HBM2E bellek yer alıyor. Toplamda 14080 işlemci ve 128GB HBM2E bellek elde ediliyor. 1.7GHz saat frekansında 47.9TFLOPS performans sergileyebiliyor. 2x440 olmak üzere 880 Matrix yapay zekâ çekirdeği 95.7 TFLOPS performansa ulaşıyor. Bellek ise 8192-bit veri yolu ile 3.2TBps toplam bant genişliği sunuyor. 

TSMC’nin 6nm sürecinde üretilen kart bu açıdan AMD için de bir ilk. Haliyle bu kadar kaslı bir hızlandırıcının 560W enerji tüketimi garipsenmeyecektir. Yukarıda saydığımız özellikler Instinct MI250X için geçerli. MI250 farklı olarak 13312 Stream işlemcisi ve 832 Matrix çekirdeği ile geliyor. PCIe tarzında hazırlanan Instinct MI200 için önümüzdeki haftalarda açıklama yapılacak. 
 

AMD Instinct MI200 özellikleri

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim