Anlık Bildirim

AMD Opteron: İçinde neler saklı ?

Nisan ayı sonunda AMD yeni 64/32 bitlik işlemcisi Opteron'u tanıttı. Uzun zamandır Sledgehammer kod adıyla gündemi süsleyen işlemcinin özellikleri de böylelikle açığa çıkmış oldu. Öncelikle şunu belirtmekte fayda var: Opteron High-End Workstationları hedefliyor. Yani Intel'in Xeon ve Itanium gibi ürünlerinin karşısında yer alıyor. Multi-processing özelliği taşıyan Hammer’lar Opteron adıyla satışa sunulacakken masaüstü versiyonu Athlon adıyla devam edecek. Büyük ihtimalle de 2003 itibariyle Duron'lara güle güle diyeceğiz.

Teknolojisine baktığımız zaman en önemli yenilikler 32/64 bit olarak çalışabilmesi (içinde barındırdığı fazladan register’lar ile 32 bit uygulamaları daha hızlı çalıştırdığı iddia ediliyor), her işlemcinin bağımsız memory-controller’u olması (HyperTransport ve Non-Unified Memory Architecture ile AMD, Intel’in çok işlemcili sistemlerinde kullandığı paylaşılan bellek veri yolunu her CPU için bağımsız hale getiriyor. Böylelikle işlemci sayısı arttıkça yaşanacak darboğaz probleminin önüne geçiyor. Bu da özellikle Intel sistemlerde işlemci sayısı arttıkça görülen kazancın azalması olayını önlüyor ), 1mb L2 ön belleği ve SSE2 desteği.

Bu işlemciyi destekleyecek 3 farklı chipset olucak:
AMD 8151: En gelişmiş versiyon olan bu chipset 16 bitlik HyperTransport desteği (6,4 GB/sn), AGP 3.0 (AGP 8X) ve PCI-X (Intel’in geliştirmiş olduğu 133 mhz a kadar çıkabilen yeni PCI versiyonu) desteği ile geliyor.
AMD 8131: Bu chipsetin en önemli eksiği AGP 8X desteği. Bunun dışında bir üst modelle benzerlik gösteriyor.
AMD 8111: Bu kırpılmış versiyon ise 16 bit yerine 8 bitlik HyperTransport desteği ile geliyor ve ayrıca PCI-X desteği de bulunmuyor.

Opteron’un 2003 başında çıkması planlanıyor ama çekirdeğinde ClawHammer x86-64 desteği olan Athlon’ların bu sene sonunda boy göstermesi de resmi olmayan yol haritasında yerini almış.

Bu arada Microsoft ile AMD’nin kapalı kapılar ardında ortaklaşa çalışmalar yürüttüğü ve 64 bitlik yeni MS işletim sistemi ile Hammer’ların sıkı bir ilişki içinde olduğu konuşuluyor. Zaten Opteron’un tanıtımı sırasında da özel olarak yazılmış 64 bitlik bir Windows kullanıldı.

Bir başka ilginç gelişmede Intel’in de 32/64 bit çalışacak bir işlemci üzerinde çalıştığı dedikoduları. Bu işlemcinin gelecekte P4'ün yerine geçmesi bekleniyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim