Anlık Bildirim

AMD'nin 45nm Shanghai işlemcileri 65nm Barcelona modellerinden %35'e varan oranda daha hızlı?

AMD'nin 45nm Shanghai işlemcileri 65nm Barcelona modellerinden %35'e varan oranda daha hızlı?

Intel'den yaklaşık bir yıl sonra AMD de 45nm üretim teknolojisine geçiş yapmaya hazırlanıyor. Önümüzdeki günlerde resmi olarak lanse edilmesi beklenen Shangai kod adlı 45nm Opteron işlemcilerini duyuracak olan firma, Intel'in benzer işlemcileri karşısında iddialı olmayı hedefliyor.

Firmanın yeni işlemcileri mimari anlamında satılmakta olan Barcelona kod adlı 65nm Opteron modellerine göre radikal farklılıklar içeriyor olmasalar da kapasitesi arttırılarak 6MB'a çıkartılan seviye 3 bellek, aşağı çekilen güç tüketimi ve Hypertransport 3 güncellemesi dikkatlerden kaçmıyor.

Masaüstü bilgisayarlar için hazırlanana Deneb kod adlı 45nm Phenom işlemcilerinden önce pazara giriş yapacak Shangai ailesinin bu sene için en yüksek hıza sahip temsilcisinin 2.7GHz'de çalışacağı, daha yüksek frekansa sahip modellerin gelecek sene duyurulacağı ifade ediliyor.

Deneb ailesinin sahip olduğu platform avantajı Shangai için de geçerli. Zira 45nm Opteron işlemcileri, Barcelona yani 65nm Opteron işlemcili mevcut sunucularda da kullanılabilecek fakat Intel cephesinde Nehalem tabanlı sunucu işlemcileri için ciddi güncellemeler gerekecek.

Peki performans noktasında durum nedir. Kimi kaynaklar 45nm Opteron ile 65nm Opteron modelleri arasında %35'e varan performansı farkını işaret etse de benzer bir sıçramının 45nm Deneb ile mevcut Phenom işlemcilerine karşı yapılabilmesi şu an için pek mümkün görünmüyor.

Peki ama neden? AMD'nin 45nm Shangai işlemcileriyle Hypertransport 3.0'a geçiş yapması, bahsi geçen olası performans kazanımının arkasındaki en önemli etkenlerden biri olacak gibi görünüyor fakat benzer bir adım 45nm Denebler için geçerli olmayabileceği üzerinde duruluyor.

Çünkü mevcut Phenom işlemcileri de zaten HT3 desteği sunmakta. Performans artışının yanında 45nm Opteron işlemcilerinin satılmakta olan 65nm Opteron modellerine göre %30'a varan oranda daha düşük güç tüketim seviyesine sahip olacağı da bir diğer iddia.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim