Anlık Bildirim

6 ülkeden 60 farklı bakteri keşfedildi

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada 6 ülkeden 60 farklı bakteri keşfedildi. Araştırmacılar bu bakterilerin ileride antibiyotik üretmek için önemli olduğunu söylüyorlar.

Araştırmacılar 6 ülkeden 60 farklı bakteri buldular Tam Boyutta Gör

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nevzat Şahin ve araştırma grubu Türkiye'nin de dahil olduğu 6 farklı ülkede yaptıkları araştırmada 60 farklı bakteri keşfettiler. 2 yıllık bir çalışmanın sonucunda bu bakterileri bulan araştırma ekibinin yakın zamanda araştırma sonuçlarını literatüre geçirmesi bekleniyor. 

Araştırmayı yürüten ekibin başkanı Prof. Dr. Nevzat Şahin, keşfedilen bütün bakteri türlerinin antibiyotiğin kaynağı olma özelliğine sahip olduğunu söylüyor. Araştırmada örnekler toplanan ülkeler Türkiye, Türkmenistan, Kıbrıs, Rusya, Nijerya ve Hindistan yer alıyor. Karadan toplanan bulguların yanında bazı göllerden de bulgular toplandı. 

Araştırmacılar 6 ülkeden 60 farklı bakteri buldular Tam Boyutta Gör

Bu bakteri türlerinden antibiyotik yapma hedeflerinin olduğu söyleyen Şahin, bu tarz araştırmaların Türkiye'nin gen kaynaklarına katma değer üretmek için önemli olduğunun altını çiziyor. Bununla birlikte Şahin'in aktardığına göre bu yolda OMÜ, Türkiye'nin öncü üniversitelerinden birisi. 

Son 10 yılda 70'den fazla bakteri türünü literatüre kazandırdıklarını ifade eden Şahin, mikrobiyal gen kaynağı tespitine yönelik çalışmalarının devam ettiğini ve bu uğurda devletin de yeni ilaç üretmek için desteğini esirgemediğini söylüyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim