Anlık Bildirim

Bağırsak bakterilerinin ürettiği moleküller kanserle savaşa yardımcı olabilir

Almaya Würzburg Üniversite Hastanesi’nden immünolog Maik Luu’nun yaptığı açıklamaya göre bağırsak bakterileri insan vücudundaki kanserlerle mücadeleye yardımcı olabilir.

İnsan bağırsakları bakterilerle doludur. Bu minik canlıların tok tutmak, hücre büyümesine teşvik etmek, zararlı bakterilerin çoğalmasına engel olmak gibi sayısız faydaları vardır. Bu bakterilerin yararları artık sadece bağırsakla sınırlı kalmayabilir.

Almanya’nın Würzburg Üniversitesi’nde immünolog olan Maik Luu, bağırsak bakterilerinin ürettiği moleküllerin insan vücudunda karşılaşılan tümör tedavilerini olumlu yönde etkilediğini ifade etti. Bunun sebebi olarak da bakterilerin hücrelerin metabolizmasını ve gen düzenlemesini değiştirebilmesini gösterdi.

Bağırsak bakterileri kanserle savaşa yardımcı olabilir Tam Boyutta Gör

 

Moleküller anti tümör aktivitelerini arttırıyor

Kısa zincirli yağ asitleri bağırsaktaki bakterilerinin ürettiği karbonhidrat ve liflerin fermente edilmesini sağlayan moleküllerdir. Üretilen bu moleküllerin insülin direnci, kolesterol gibi birçok yararlı işlevleri vardır. Luu ve meslektaşları da yaptığı araştırmalarda bu moleküllerin tümör öldürücü T hücresinin (CD8) anti tümör aktivitesini fareler üzerinde uyguladıkları deneylerde gözlemlediler.  

 

Ekip ayrıca bakteriler tarafından nadir olarak üretilen Megasphaera massiliensis isimli molekülün de proteinleri güçlendirerek tümör hücrelerini öldürme yeteneğinin artmasına sebep olduğunu gözlemledi. Araştırmacılar yaptığı açıklamada 11 bakteri türünden oluşan moleküllerin CD8 hücresi aracılığıyla anti-tümör bağışıklığı ortaya çıktığını ifade etti.

Bağırsak bakterileri kanserle savaşa yardımcı olabilir

Bilim insanları şu an için bu çalışmaların klinikte uygulanması için uzun bir zaman olduğunu söylese de araştırmanın kanserle mücadele kapsamında önemli bir gelişme olduğu gerçeğini değiştirmiyor.                  

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim