Anlık Bildirim

"Asya Kaplan Sivrisineği" için uzmanlar uyardılar

Uzmanlar şimdiden Türkiye'nin birçok yerinde görülen Asya Kaplan Sivrisineği türüne karşı uyarılarda bulundu. Bu sineklerin artışı ilerleyen günlerde halk sağlığını tehdit edebilir.

Asya Kaplan Sivrisineği, Karadeniz'de tehdit yaratabilir Tam Boyutta Gör

Uzmanlara göre yakın zamanda İstanbul'un farklı yerlerinde görülen Asya Kaplan Sivrisineği, ilerleyen günlerde ciddi bir tehdit haline gelebilir. Uzmanlar bu sineğin daha çok yağışlı iklimlerde tehdit oluşturabileceğini ve bu açıdan Karadeniz Bölgesi'nde bu sineğe dikkat etmek gerektiğini söylüyorlar. 

Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barış Kovancı ve İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkan Yardımcısı Dr. Fatih Dikmen, bu sineğin ilk olarak 2011 yılında Edirne'nin İpsala ve Keşan ilçelerinde görüldüğünü söylüyor. Dahası dikkat edilmezse bu sineğin insan sağlığına zarar verebileceğini de ekliyorlar. 

Kovancı, ilk defa 1894 yılında İngiliz-Avustralyalı entomolog Frederick Askew Skuse tarafından Hindistan'ın kaplanları ile ünlü Bengal bölgesinde tespit edilen bu sineğin, esasen Güneydoğu Asya'nın tropikal ve subtropikal bölgelerine özgü bir tür olduğunu söylüyor. 

Edirne'den önce Yunanistan'da görülmüş olan Asya Kaplan Sivrisineği'nin, oraya da Yunanistan'dan geçtiği düşünülüyor. Öte yandan sinek daha şimdiden Artvin, Bursa, Çanakkale, Düzce, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Giresun, Ordu, Rize, Sakarya, Tekirdağ ve Trabzon'da görüldü bile. Prof. Dr. Kovancı bu sineklerin kan emme yoluyla Dang ateşi virüsü, Batı Nil Virüsü, sarı humma virüsü, Zika virüsü ve Chikungunya virüsü gibi viral hastalıkları insanlara bulaştırmalarının yanında, Dirofilaria immitis gibi bazı filarya türündeki nematod parazitlerin insanlara bulaşmasına da sebep olabileceğini söylüyor. 

Kovancı küresel ısınma kapsamında yağışların ve sellerin arttığı Karadeniz Bölgesi'nde bu sinek türü için ayrıca dikkatli olunması gerektiğini söylüyor. Bu anlamda Prof. Dr. Kovancı, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün ilgili birimlerince ülke çapında Asya Kaplan Sivrisineği ile Mücadele Eylem Planı hazırlanması gerektiğini belirtiyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
8773 kez okundu.
27 kişi, toplam 28 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
asya kaplan sivrisineği, Popüler Bilim
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim