Anlık Bildirim

NASA’nın 2023’te göndereceği Ay gezgininin iniş bölgesi belli oldu

NASA tarafından pazartesi günü yapılan açıklamaya göre Ay’da su arayacak olan VIPER gezgini, Ay’ın güney kutbunda bulunan Nobile Krateri’ne 2023 yılında iniş yapacak.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 2023 yılında Ay’a göndermeyi planladığı VIPER gezgininin nereye ineceğini seçtiğini açıkladı. Pazartesi günü yapılan açıklamaya göre araç Ay’ın güney kutbunda bulunan Nobile Krateri’ne iniş yapacak.

Nobile Krateri Tam Boyutta Gör

Yetkililer, VIPER’ın Ay’ın yüzeyindeki buzların altında su bulacağını umuyor. Bulunan bu suyun da roket yakıtına dönüştürülerek gelecekte yapılacak olan uzay ve Mars görevlerinde kullanılması bekleniyor.

NASA’dan Lori Glaze gazetecilere verdiği demeçte, “Nobile Krateri, bir gök cisminin çarpmasıyla oluşmuş olan ve güney kutbunda bulunan bir çarpma krateridir. Aracımız da burada bulunan yüzeyin birkaç metre altına inecek” ifadelerini kullandı.

VIPER gezgini Tam Boyutta Gör

“Perseverance’den daha hızlı”

İsmi VIPER olan robot, bir golf arabasına veya Star Wars serisinde gördüğümüz droidlere benziyor. Açıklamalara göre VIPER, Mars gezginin aksine gerçek zamanlı olarak kontrol edilebilecek. Bunun sebebi olarak da Ay’ın dünyaya daha yakın olması gösterildi.

Ayrıca VIPER’ın Mars gezgini Perseverance’den 0,8 km/s daha hızlı olduğu, güneş enerjisiyle çalıştığı ve aşırı sıcaklıklara dayanabildiği de açıklamalar arasında belirtildi.

VIPER gezgini Tam Boyutta Gör

Bu görev, ABD’nin insanları Ay’a geri gönderme planı olan Artemis’in bir parçası. İlk mürettebatlı görevin 2024’te yapılması bekleniyordu ancak yaşanan son gelişmelerin ardından bu tarihin erteleneceği tahmin ediliyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim