Anlık Bildirim

Beyninde çip bulunan kişinin düşünceleri okundu

Amerika Birleşik Devletleri'nde beynine implant yerleştirilen 71 yaşındaki Parkinson hastası Jeffrey Keefer'ın düşünceleri 25 dakika boyunca okunduğu açıklandı.

Beyninde çip bulunan kişinin düşünceleri okundu Tam Boyutta Gör

Amerika Birleşik Devletleri'nde beynine implant yerleştirilen 71 yaşındaki Parkinson hastası Jeffrey Keefer'ın düşünceleri 25 dakika boyunca okunduğu açıklandı.

71 yaşındaki Keefer'ın hastalık nedeniyle ameliyata girdiği, cerrahi operasyon öncesinde de doktorların implantı beyninde denemesi için izin verdiği belirtildi. 

Precision Neuroscience firmasının geliştirdiği Layer 7 Cortical Interface adlı implantın üzerindeki elektrotlar, Keefer'ın beynine bağlandı.

İmplanttaki çipler, beyinden gönderilen sinyalleri toplarken, bunlar kablosuz bağlantı aracılığıyla yapay zeka destekli bir programa gönderildi.

İmplanta bağlı bir kablo da Keefer'ın göğsünde hem batarya hem de anten işlevi gören cihaza bağlandı.

Çalışmada, Keefer'ın elleriyle yaptığı bazı hareketler, monitörlerden ölçülen beyin sinyalleriyle eşleştirildi. Daha sonra hastadan ellerini kıpırdatmadan az önceki hareketleri yapmayı düşünmesi istendi. Keefer hareketleri yapmayı düşündükçe beyin sinyallerinin de gerçek zamanlı olarak kaydedilebildiği ve hareketlerle eşleştiği görüldü.

Precision Neuroscience'ın kurucularından Benjamin Rapoport, "Aradığımız buydu. Harekete dönüşemeyen bir düşünce olduğunda beynin ne söylemeye çalıştığını bilebileceğimizi teyit ettik" dedi.

Teknoloji milyarderi Elon Musk'ın firması Neuralink de çarşamba günü yaptığı açıklamada, kendi ürettiği beyin implantını takan Noland Arbaugh'un videosunu paylaşmıştı. Omzundan aşağısı felçli kalan 29 yaşındaki Arbaugh'un "Telepati" adlı çiple satranç oynadığı görülmüştü.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4139 kez okundu.
12 kişi, toplam 12 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
çip, Yapay Zeka ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim