Anlık Bildirim

Bilim insanları Covid-19'dan sonra koku kaybının ne kadar sürebileceğini açıkladı

Strasbourg Üniversitesi'nden bir grup bilim insanı Covid-19 sonrasında koku alma duyusunun sonsuza kadar kaybolup kaybolmayacağını araştırdı.

Covid-19'dan sonra koku kaybı en fazla ne kadar sürüyor? Tam Boyutta Gör

Koronavirüsün en yaygın belirtisi bildiğiniz üzere koku kaybı. Hastalıktan sonra koku alma duyusu bir kaç hafta içinde geri dönebildiği gibi altı ay sonra bile koku hissetmeyenler olabiliyor. Yeni araştırma bu konuyla ilgili endişeye mahal olmadığını ortaya koydu. Zira koku alma duyusu en geç bir yıl içinde geri dönüyor.

Strasbourg Üniversitesi'nden bir grup bilim insanı, hastalık sonrasında koku alma duyusunun hemen hemen herkese geri döneceğinden eminler. Marion Renaud önderliğindeki ekip koronavirüse yakalanmış ve koku alamayan 97 hastanın durumunu yakından izledi.

Covid-19'dan sonra koku kaybı en fazla ne kadar sürüyor? Tam Boyutta Gör

Koku alma duyusu kalıcı olarak kaybolabilir mi?

Araştırmanın amacı Covid-19 sonrasında koku alma duyusunun sonsuza kadar kaybolup kaybolmayacağı gerçeğini ortaya koymaktı. Bir yıl boyunca uzmanlar, hastaları periyodik olarak tıbbi testten geçirerek koku alma duyularının geri gelip gelmediğini sorguladı. Ayrıca öksürük, inatçı baş ağrıları ve solunum sorunları gibi diğer Covid-19 semptomları da izlendi.

Dört ay sonra hastaların yaklaşık yüzde 84.3'ünde koku duyusu düzeldi. Bununla birlikte enfekte olanların yüzde 96.1'inin olumlu sonuç bildirmesi sekiz ay sürdü. Bir yıl sonra koku duyusu 97 hastadan sadece ikisinde geri dönmedi. Yapılan araştırmada Covid-19'un nadiren kalıcı anosmi gelişimine yol açtığı sonucuna varıldı.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim