Anlık Bildirim

Covid-19'un diyabet hastalığıyla yakından ilişkisi tespit edildi

Yakın zamanda yapılan araştırmalara göre koronavirüsü ağır atlatan insanların çoğunluğunun diyabet hastaları oluyor. Dahası Covid-19 diyabet olma riskini de artırıyor.

Covid-19 diyabet hastalığıyla ilişkili mi? Tam Boyutta Gör

Yapılan araştırmalara göre Covid-19'un diyabet hastalığıyla yakından ilişkisi saptandı. Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'nun aktardığına göre hastaneye yatacak kadar ağır Covid-19 geçiren insanların büyük çoğunluğunda tip-2 diyabet (yetişkin diyabeti) görülüyor. Bununla birlikte araştırmalara göre koranavirüsü ağır atlatan insanlarda, hastalık sonrasında hem tip-1 hem de tip-2 diyabet görülebiliyor. 

Yakın zamanda Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesun'un yaptığı açıklamada Covid-19'dan hastaneye yatan insanların büyük çoğunluğunun şeker hastası insanlar olduğunu söyledi. Bu insanlar insülin direnci ve diyabetinin derecesi ne olursa olsun Covid-19'u daha ağır atlatıyorlar. 

Öte yandan diğer bir mesele ise koronavirüsü atlattıktan sonra diyabet hastalığı olmayanların, olma ihtimalleri artıyor. Araştırmalara göre Covid-19'un pankreasta bıraktığı hasarlar içsalgıbezinde insülin üretimini sekteye uğratıyor. Bu durum tip-1 diyabet için genetiği yatkın gençler için özellikle önemli. Çünkü uzun yıllar etkisi geçmeyecek kronik bir rahatsızlığın başlangıcı böyle bir şekilde gelişebilir. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim