Anlık Bildirim

Deniz seviyeleri volkanik patlamaları etkiliyor

Oxford Brookes Üniversitesi tarafından yürütülen yeni bir araştırmada deniz seviyesindeki artış ve düşüşün Yunanistan’da bulunan bir yanardağın patlamasını etkilediği keşfedildi.

Oxford Brookes Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından yürütülen yeni bir araştırma sonucunda, Yunanistan’da bulunan bir yanardağdaki patlamaların deniz seviyelerinden etkilendiğini keşfedildi. Yüzlerce yıllık patlamaları inceleyen bilim insanları, deniz seviyesindeki 40 metrelik bir düşüşün volkanik patlamaların meydana gelmesinde önemli bir etkisi olduğunu fark ettiler. Araştırmacılara göre bu bulgular, dünyada volkanik adalarda yaşayan milyonlarca insan için hayati bir önem taşıyor olabilir.

Deniz seviyeleri volkanik patlamaları etkiliyor Tam Boyutta Gör

Araştırma popüler bir turistik yer olan Santorini adasında Dr. Cristopher Satow tarafından yönetilen bir ekip tarafından yapıldı. Satow araştırma ile ilgili şunları söyledi: “Adada bulunan kaya katmanları bize geçmiş volkanik faaliyetlerle ilgili bilgiler verdi. Bu bilgileri de deniz seviyesindeki değişimlerle karşılaştırabildik. Bulgularımız da bize, Santorini’de ve muhtemelen dünyada bulunan birçok yanardağda oluşan patlamaların zamanını belirlemede yardımcı oldu.”

“Deniz seviyesinin etkileri hakkındaki çalışmalar artırılmalı”

Mekanizma oldukça basit: Düşen deniz seviyeleri kütleyi yerkabuğundan uzaklaştırıyor ve bunun sonucunda kabuk kırılıyor. Bu kırıklar da magmanın yükselmesine ve yüzeydeki püskürmeleri beslemesine izin veriyor.

Araştırmacılara göre dünya çapındaki yüzlerce volkanik patlama da deniz seviyelerindeki değişimlerden etkilenmiş olabilir. Ayrıca bilim insanları, iklim değişikliklerinin de volkanik patlamalarda önemli bir rolü olduğunu söylüyor.

Deniz seviyeleri volkanik patlamaları etkiliyor Tam Boyutta Gör

Dr. Satow açıklamalarına, “Dünyadaki yanardağların %57’si adalar ve kıyı bölgelerinde. Bu tarz yerler de genellikle büyük nüfuslara ev sahipliği yapıyor. Bu yüzden, değişen deniz seviyesinin yanardağlar üzerindeki etkileri anlamak hayati bir önem taşıyor ve bunun için çok daha fazla araştırma yapılması gerekiyor” ifadelerini ekledi.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim