Anlık Bildirim

Avrupa Birliği'nin teknoloji şirketlerine yönelik vergi politikası netleşiyor

Avrupa Birliği, vergi oranının düşük olduğu ülkeler üzerinden operasyonlarını yürüten teknoloji devleri için yeni bir vergi politikası oluşturuyor. Yeni sisteme dair detaylar belli oldu.

Avrupa Birliği'nin teknoloji şirketlerine yönelik vergi politikası netleşiyor Tam Boyutta Gör
 

Amazon, Google, Apple, Facebook ve Microsoft gibi dev şirketlerin Avrupa pazarındaki operasyonlarını İrlanda, Lüksemburg ve Jersey başta olmak üzere vergi oranlarının az olduğu ülkelerden yönetmesi bir süredir Avrupalı bakanların dikkatini çekiyordu. Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire öncülüğünde Avrupa Komisyonu'na başvuran bakanlar teknoloji devlerinin Avrupa'da faaliyet göstermeleri için Avrupalı şirketler gibi vergilendirilmesi gerektiğini vurgulamıştı. Konuyla ilgili çalışmalara başlayan komisyon ise yeni vergilendirme politikasında sona yaklaştı.


Yüzde 2 ile 6 arasında 

Yeni sistem dair detayları paylaşan Bruno Le Maire, teknoloji devlerinin gelirlerinin bir kısmını doğrudan vergi olarak ödeyeceklerini belirtti. Tahmini oranların yüzde 2 ile 6 arasında değişebileceğini işaret eden Le Maire, şu an için yüzde 2'lik verginin daha muhtemel olduğunu da ekledi. Tabi geçtiğimiz yıl Apple'ın 229 milyar dolar, Google'ın ise 109 milyar dolar gelir elde ettiğini göz önünde bulundurursak Le Maire'nin işaret ettiği oranlar düşük görünebilir ancak Fransız bakan bunun bir başlangıç olduğunu ve şirketlerle uzun soluklu müzakereler gerçekleştirmekten çok daha kolay olduğunu vurguladı. Ayrıca söz konusu oranların ileride iyileştirilebileceğini de sözlerine ekledi.


Tabi şirketlerin doğrudan gelirleri üzerinden vergilendirilmesi hamlesinde henüz netlik kazanmayan bir nokta daha var. Vergiye esas alınacak olan gelirlerin sadece Avrupa'daki operasyonlar sayesinde elde edilen gelirler mi olduğu yoksa şirketlerin küresel çapta elde ettiği gelirlerin mi vergilendirileceği henüz belli değil. Bununla birlikte Avrupa Komisyonu'nun, şirketlerin küresel çapta elde ettikleri gelir(ya da kar üzerinden) belli bir oranı Avrupa'daki her ülkeye eşit oranda vergi olarak ödeyeceği ''üniter gelir'' sistemi üzerinde çalıştığı biliniyor.


Avrupa Birliği tarafından yapılan açıklamaya göre önümüzdeki haftalarda yeni vergilendirme sistemi resmi olarak duyurulacak. Teknoloji devlerinin yeni sisteme karşı nasıl bir tavır alacağı ise merak konusu.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim