Anlık Bildirim

Bor karbür tesisi kurulacak, bordan elde edilen gelir artacak

Bordan daha fazla yararlanılması için Yeni Bor Madeni Stratejisi açıklandı. Çinli bir firma ile işbirliği yapılarak Türkiye'ye bor karbür fabrikası kurulacak. Bor karbür nedir?

Bor karbür tesisi kurulacak, bordan elde edilen gelir artacak Tam Boyutta Gör

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak dün duyurusunu yaptığı Yeni Bor Stratejisi’ni bugün açıkladı. Bor rezervlerinin katma değerli ürün haline getirilmesi için Türkiye, Çinli firma ile işbirliği yapacak.

Ülkemizden çıkarılan bor rezervleri, yüksek teknolojili ürünlere dönüştürülmeden satıldığı için düşük fiyata yabancıya gidiyor. Yabancılar bu rezervleri işliyor ve sonrasında aynı boru yüksek fiyattan bize satıyor. Ülkemiz topraklarında dünya bor madeni rezervinin yüzde 72’si bulunuyor.

Türkiye, ürettiği bor madenini ham madde olarak, toz haline dönüştürerek ya da düşük teknolojili ürün olarak ihraç ediyor. Yaklaşık 200 ile 600 dolar değere sahip ürünlere dönüştürülüyor.

Dalian Jinma ve Eti Maden işbirliği

Borun yüksek teknolojili ürüne dönüştürülmesi için ve daha fazla gelir elde edilmesi için Yeni Bor Stratejisi hayata geçiriliyor. Bu kapsamda ileri teknoloji üretim tekniklerinin Türkiye’ye transfer edilmesi için Çinli firma ile işbirliği yapılacak. Eti Maden ile Çin'li Dalian Jinma şirketi, Balıkesir'de bor karbür tesisi kuracak.

Bor karbür nedir?

Bor ham maddesinin bor karbüre dönüştürülmesi ile yüksek dayanıklılığa ve kaymazlık yeteneklerine sahip ürünler üretiliyor. Bor karbür dünyada elmastan sonra en sert ve dayanıklı ürün olarak gösteriliyor. Yüksek dayanıklı maddeler savunma sanayiden uzay teknolojisine kadar pek çok sektörde kullanılabiliyor. Savunma sanayide bor karbürün kullanılması ile dışa bağımlılık azalacak. Bor karbür fabrikası sayesinde normalde 400 dolara sattığımız boru 40 bin dolara varan ürünler halinde satabileceğiz.

Pazar payı en hızlı büyüyen ürün bor

Yeni Bor Stratejisi’nin duyurusunu yapan Enerji Bakanı Berat Albayrak bor karbürle ilgili şu açıklamada bulundu: “Dünyada gelişen maden teknolojileri alanında en hızlı pazar payı büyüyen ürün; bor. Dünyada iki büyük grubun işbirliği çok önemli. Kalitesiyle dünyada Türkiye’nin adıyla anılan öncü sektörlerden biri olacak bu işbirliği. Bor karbür, savunma sanayiimizin geliştirilmesi ve yerlilik oranımızın artırılması anlamında da çok kritik bir önem taşıyor. Dışa bağımlılık azalacak. Bazen parasını veriyorsunuz alamıyorsunuz. Bor karbür yüksek ısıya dayanma özelliğiyle savunma sanayiimizin daha da güçlenmesine katkı sağlayacak. Helikopterler, uçaklar, hafif zırhlı araçlar, roketler, JÖH’lerimizin PÖH’lerimizin kullanacağı yelekler, savunma sanayiimiz çok farklı bir lige çıkacak.”

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
7188 kez okundu.
41 kişi, toplam 48 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Türkiye Haberleri, bor ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim