Anlık Bildirim

Özel olarak yetiştirilen sivrisinekler dang humması salgınını durdurdu

Bir bakteri türü, sivrisineklere dang humması bulaşmasını önlüyor. Araştırmacılar, bu bakteriye sahip sivrisinekleri diğerleriyle çiftleştirdi. Böylece, bakteri başka sivrisineklere de yayılmış oldu..
Özel olarak yetiştirilen sivrisinekler dang humması salgınını durdurdu
 
Avustralyalı araştırmacılar bütün bir şehrin, viral hastalık dang'dan ilk kez  korunduğunu söylüyor. Wolbachia adındaki bakterinin, hastalığın bulaşmasına engel olduğu biliniyor. Bu bakteriye doğal yollardan sahip olan sivrisinekler, Townsville şehrindeki diğer sivrisineklerle çiftleştirildi. Bu sayede 2014'ten beri şehirde dang humması görülmüyor.
Monash Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, çalışmalarının, sivrisinek kaynaklı zika ve sıtma gibi hastalıkları da durdurabileceğini ümit ediyor. Araştırmacıların hedefinde yine Avustralya'dan, Queensland tropik kasabası vardı. Wolbachia bakterisini taşıyan sivrisinekleri, 66 kilometrekarelik bir alan dahilinde serbest bıraktılar. Böylece bu sivrisinekler, bakteri taşımayanlarla çiftleşecek ve bakteri zamanla çok daha fazla sivrisineğe yayılacak. Bu sayede ilgili hastalık sivrisineklere bulaşamayacağı için, ısırdıkları insanlar da hastalanmayacak.
Profesör O'Neill şöyle diyor: "Townsville şehri örneği, kişi başı 15 Dolar civarında bir maliyetle, toplumun sivrisinek kaynaklı hastalıklardan etkili bir şekilde korunabileceğini gösterdi."
Program şu anda 11 ülkede çalışıyor. Ekip, çalışmalarını daha büyük ve fakir bölgelere yaymayı hedefliyor. Üstelik maliyeti kişi başına 1 Dolar'a düşürerek...
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim