Anlık Bildirim

Fareler üzerinde denenen yöntem yaşlanmaya bağlı kırışıklığı ve saç dökülmesini tersine çevirdi

Farelerde yaşlanma konusuyla ilgili daha önce de bazı çalışmalar yapılmıştı. Fakat bu kez kullanılan yöntem ve alınan sonuçlar bir hayli ilginç. Nature'da yayınlanan çalışma için haberimize buyurun.
Buruşuk bir cilt ve saç dökülmesi yaşlanma belirtileridir. Araştırmacılar, model olarak kullandıkları fareleri önce "yaşlandırdılar", sonra da bunu tersine çevirdiler. Şimdi genetik müdahale temel alınarak yapılan çalışmanın detaylarına bir göz atalım.
İnsanlar yaşlanırken mitokondri organelinin işlevinde bir azalma olur ve buna bağlı bazı hastalıklar görülür. Mitokondrideki DNA'nın tükenmesi, kalp hastalıkları, diyabet, kanser gibi hastalıklara yol açabilir. Fare modeli çalışmasının yürütücülerinden Keshav Singh, "Üzerinde çalıştığımız model, mitokondriyal bozulmanın etkisiyle görülen ve yaşlanmayla ilişkili cilt ve saç sorunlarının giderilmesi noktasında önemli bir fırsat sağlamalıdır." dedi. 
Bilim insanları, farede mutasyon yaratmak için yiyecek ve içeceklerine bir çeşit antibiyotik karıştırdılar. Böylece mitokondrideki DNA tükenmeye başladı. Çünkü verilen antibiyotik, DNA'yı çoğaltan enzimi etkisiz hale getiriyordu. Müdahale etkisini gösterdi ve dört hafta içinde normal yaşlanma belirtileri görülmeye başlandı. Farelerin saçları beyazladı ve döküldü. Hareketleri yavaşladı ve ciltleri kırıştı. Kırışık cilt, mutasyon aktive edildikten sonraki 4 ila 8 hafta içinde görüldü ve dişi fareler, erkeklere kıyasla daha fazla kırıştı.
Mutasyona sebep olan antibiyotik bir süre sonra kesildi. Yaklaşık bir ay sonra mitokondri DNA'sı yeniden oluştu. Çünkü artık DNA'nın çoğalmasını önleyen mutasyon ortadan kalkmıştı. Demek ki mitokondri, saç dökülmesi ve cilt buruşmasıyla ilgisi olan bir yapı. Singh bu durumu şaşırtıcı olarak nitelendiriyor.
Bu çalışmadan anladık ki, mutasyonla tükenen mitokondri DNA'sı restore edilirse, bireyde sebep olduğu belirtiler de etkisiz hale gelir. Bu durumda, yaşlanmaya bağlı olarak diğer organlarda görülen fiziksel değişimler de geri alınabilir mi? Bunu henüz bilmiyoruz. Belki gelecekte yapılacak birkaç farklı deney, sorunun cevabını bize verebilir. Üstelik cevap olumlu olursa bu devrim niteliğinde bir keşif olur...
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim