Anlık Bildirim

Elektrikli araç pillerinin yeterince hızlı şarj edilememesinin yeni bir sebebi keşfedildi

Yapılan yeni bir araştırmada, elektrikli araçlarda kullanılan lityum iyon pillerin hızlı şarj edilmek istendiğinde sergilediği farklı bir kimyasal davranış gözlemlendi.

Elektrikli araçların birkaç dakikada şarj olamamasının yeni bir sebebi ortaya çıktı

Elektrikli araçlarda pillerin doldurulması uzun süreler alıyor. Yapılan yeni bir araştırma bu durumun sebebi üzerine odaklanırken elektrikli araçlarda kullanılan hızlı şarjlı lityum iyon pillerin performansının düşmesinin nedenleri belirlendi.

Hızlı şarj interkalasyonu zorlaştırıyor

ABD Enerji Bakanlığı'nın Argonne Ulusal Laboratuvarı'ndan bilim insanları, gerçekleştirdikleri araştırmada pillerin şarj ve deşarj olurken gösterdiği ilginç eğilimi keşfettiler. Keşfedilen yeni kimyasal davranış, hızlı şarja ihtiyaç duyulan elektrikli araç sektöründe çözülmesi gereken bir problemi ortaya koyuyor.

Lityum iyon pillerin yapılarına bakıldığında piller, lityum iyonlarını hareket ettiren elektrolit bir malzemeyle ayrılan hem pozitif yüklü bir katot hem de negatif yüklü bir anot içeriyor. Lityum iyon pillerde anot, küçük grafit parçacıklarından oluşuyor. Lityum iyonları, interkalasyon adı verilen bir süreçle kendini bu parçacıkların içine yerleştiriyor. Pillerin başarılı bir şekilde şarj ve deşarj olmaları için bu işlemin düzgün bir şekilde gerçekleşmesi gerekiyor.

Bir pil çok hızlı şarj edilmek istendiğinde ise interkalasyon süreci zorlaşıyor ve lityum iyonları anot yüzeyinin üzerinde toplanma eğilimi gösteriyor. Bu durum da pillerin performansının düşmesine sebep oluyor.

Araştırmanın yazarı Argonne pil bilimcisi Daniel Abraham: "Pilimizi ne kadar hızlı şarj edersek, anot atomik olarak o kadar düzensiz hale gelecek ve bu da lityum iyonlarının ileri geri hareket etmesini engelleyecektir." dedi.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
23714 kez okundu.
8 kişi, toplam 11 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
elektrikli araç, lityum iyon pil ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim