Anlık Bildirim

Fazla yemek yemenin nedenleri üzerine araştırma yapıldı

Geçtiğimiz günlerde yapılan bir araştırmada fazla yemenin sebepleri ortaya konulmaya çalışıldı. Önemli sorunlardan olan alınan porsiyon büyüklüklerinin, kişilerin yeme alışkanlığa etkisi incelendi.

Fazla yemek yemenin nedenleri üzerine araştırma yapıldı Tam Boyutta Gör

Yakın zamanda Nutrion 2021 Live Online'da sunulan bir araştırmada "fazla yeme" sorunu farklı açılardan masaya yatırıldı. Çalışmaya göre fazla yiyen insanların daha büyük lokma alma ve daha hızlı yeme eğiliminde oldukları bulundu. Çalışmada ayrıca verilen porsiyonların büyüklüğünün de etkisi olduğunun altı çizildi. Araştırmada kişilerin öğünündeki porsiyonların %75 arttırıldığında, yeme boyutları da %43 arttığı gözlemlenmiştir. 

Çalışmanın birinci yazarı olan Pennsylvania Eyalet Üniversitesi doktora öğrencisi Paige Cunningham'a göre büyük porsiyonlar servis edilen insanların daha fazla yediği bilinse de, bunun neden olduğu ve neden bazı insanların diğerlerine göre fazla porsiyon yemeye duyarlı olduğuyla ilgili az şey biliniyor. 

Araştırmacılar 44 erkek ve kadından 4 hafta boyunca, haftada bir kez her öğle yemeğini laboratuvarlarında yemelerini istediler. Çalışma katılımcıları her öğün için rastgele farklı bir porsiyon makarna ve peynir aldılar. Bu yemek esnası boyunca araştırmacılar da herkesin öğününü videoya kaydettiler. Böylece herkesin ısırık boyutunu ve yeme hızını ölçebildiler.  

Cunningham göre bu fazla yeme sorunu porsiyon büyüklüğüyle yakından ilişkili. Bu anlamda araştırmacılar çözüm olarak kişinin porsiyon boyutunun farkında olması gerekiyor. Ayrıca yerken yavaşlamak ve daha küçük yiyecekler almak, aşırı tüketimi ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. 

Her ne kadar birçokları için küçük sorunlarmış gibi görünse de günümüzde yeme bozuklukları, obezite, anoreksiya çok öncel problemler. Hatta çoğu gıda bilimcisi için yüzyılımızın (Covid-19'a rağmen) hala en büyük salgını yeme problemleri. Kuşkusuz bunun ortamını birçok fast-food sektörü hazırlarken, bir taraftan da beslenme ve diyetetik alanı da büyüyen bir piyasa haline geldi. Bu anlamda bu çalışmalar bizlere küçük görünse de, birçok çalışmaya oranla kapsam ve etkile gücü çok daha yüksek. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim