Anlık Bildirim

Fujitsu-Siemens Amilo Graphics Booster İncelemesi yayınlandı

Fujitsu Siemens ve Ati'nin önderliğinde ilk PCIe x8 kablosu ile bağlanan standart harici ekran kartı destekli notebook FSC Amilo SA3650 incelemesi.

Uzun süre önce çıkması beklenen ürün nihayet satışa sunuldu ve testleri yapıldı. Teknoloji itibari ile masa üstü bilgisayarlardaki yüksek enerji tüketen (100 watt ve üstü) ve dolayısıyla çok ısı yayan güçlü ekran kartları bildiğiniz gibi dizüstülerden hep uzak kalıyorlardı. Bu nedenle standart dizüstü bilgisayarlarda güncel oyunları akıcı ve tüm ayarlar açık oynayabilmek, hep bir gerçekleşmeyen efsane olarak kalmıştır. Diğer yandan artan notebook satışıları nedeniyle, pazar Ati'nin geliştirdiği bu çözüme büyük ihtimalle hemen yadsınacak, tabii en azından şimdilik üst seviye modellerde.

Sistem dizüstü bilgisayarın içindeki entegre ekran kartını, özel bir bağlantı noktasından, takılan harici bir ekran kartı kutusunun devralmasını sağlayan bir teknoloji. XGP portunun özelliği sisteme PCI-Express 2.0 x8 port bağlantı hızı vermesi ve aslında üretim fiyatının bir kaç doları geçmemesi. Bu port PCI-Express 2.0 olduğundan aslında aşağı yukarı PCI-Express 1.1 x16 hızı kadar iyi bir değer.

Bu bağlantı yuvası şimdilik sadece Ati ve Fujitsu-Siemens'e özel ama kısa süre içersinde tüm notebook ve ekran kartı üreticilerine açık olacak, en nihayetinde de bu bağlantı özelliği bulunan tüm notebooklar için gidip bir MSI yada Sapphire ekran kartı kutusu alabilecek, daha hızlısı çıktığında güncelleyebileceksiniz. Hatta Nvidia'nın bile kullanacağı belirtilen haberler arasında. Tabii Ati'nin kinin adı ATI XGP (eXternal Graphics Platform) ve doğal olarak Ati IGP'si olan anakartlar ile çalışacak. Nvidia'da kendi Hybrid'ini belli bir süre çıkartıcaktır.

Notebook'lara harici ekran kartı devri !

Tahminlere göre ise ilerde kutular sabit kalacak ve sadece içindeki ekran kartları aynı bilgisayarın içinden değiştirdiğimiz gibi değiştirilecek. Bu sayede aldığınız kutudaki ekran kartı eskiyince yenisini alıp eskisini satabileceksiniz. Hatta iki kutu birbirine bağlanarak crossfire bile çalıştırmak mümkün olacak.

Performans olarak bakarsak aynı çözünürlük ve ayarlarda alınan sonuçlarda çoğu oyunda 4 kat veya daha fazla performans artışı verdiği söylenebilir. Harici Mobility Ati Radeon HD 3870 ekran kartının hızları ise şöyle, Çekirdek 650 Mhz, Bellek ise GDDR3 ve 1000 Mhz. Ayrıca harici ekran kartı kutusuna bir DVI bir adette HDMI bağlantısına sahip, notebook üzerindekileride takınca toplam 4 tane monitöre aynı anda görüntü verebiliyorsunuz. Ayrıca üzerine iki usb girişide mevcut.  

Oyun Adı Dahili HD3200 (kare/sn) Harici HD3870
(kare/sn)
Doom 3
31
117
Fear
2
37
Half Life 2 - Lost Coast
25
100
Crysis
25
55
Supreme Commander
6,56
30,8
3DMark 2006
-
8064
3DMark 2005
-
12769
3DMark 2003
-
28981

Bu kadar iyi sonuçlara imza atabilen diz üstünün tam modeli FSC Amilo SA3650 ve ekran boyutu 13.3" inch, ağırlığı da 2.25 kg. İşlemcisi AMD Turion X2 Ultra ZM-86 2.4 GHz. Ayrıca 4 Gb DDR2 PC-6400, Fujitsu MHZ2320BH G2, 320GB 5400rpm 320 GB gibi özellikleride var. Tam özellikler için incelemeye gitmenizi tavsiye ederim. Yurt dışında 1300 Euro'ya satılan sistem ülkemizde de benzer bir fiyata satılacaktır. Umarım kısa sürede Graphics Booster kutusu yeni versiyon olan ATi Radeon Mobility HD 4850 ile güncelenir ve daha yüksek hızlara ulaşılabilir.

 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
7180 kez okundu.
12 kişi, toplam 12 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
amd
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim