Çinli hekim He Jiankui; oldukça sansasyonel ve büyük tartışmalara sebep olan bir fikir ile CRISPR gen düzenleme kliniği açmak istiyor. Açılacak kliniğin zengin insanlara hizmet vermesi planlanıyor.
Çinli bilim insanları, CRISPR yöntemine alternatif olduğunu iddia ettikleri bir gen düzenleme yöntemi geliştirdi. LEAPER isimli yöntem, CRISPR gibi kalıtsal değişiklikler meydana getirmiyor.
Tn7 adlı bir transpozon; CRISPR Cas12 adlı bir çeşit enzim ile birleştirilerek bakteri genomunun belirli kısımlarına başarı ile ekledi. Yeni yöntem geleneksel yöntemlere oranla 80 kat daha başarılı.
Çinli bilim insanları, maymunlar üzerinde yaptıkları deneyler sebebiyle bir kez daha gündeme geldi. Ahlâk tartışmalarını da beraberinde getiren deney ile ilgili detaylar haberimizde.
CRISPR bilim dünyasının son dönemde en alevli tartışmalara sahne olan konularından. Teknikle ilgili yaşanan son gelişme bu tartışmaları daha da kızıştıracağa benziyor.
Çinli bilim insanları, yaptıkları deneyle bir kez daha bilimsel ahlak tartışmasının gündemine oturdular. Gen düzenlemesi kapsamında yapılan deneyle ilgili detayları aşağıda bulabilirsiniz.
Çinli bir bilim insanı, tartışmaları da beraberinde getiren bir yöntemle bebeklere HIV virüsünün geçmesini engellediğini iddia ediyor. Detaylara haberimizde ulaşabilirsiniz.
Yabani meyve ve sebzeleri evcilleştirerek tarıma uygun hale getirmek çok uzun bir süreç. Gen düzenleme tekniği CRISPR ise bu süreci kısaltarak meyve/sebze çeşitliliğini artırabilir.
Gen düzenlemede devrim niteliği taşıyan CRISPR tekniği ile pek çok hastalığın tarihe karışması mümkün ancak yapılan son araştırmalara göre teknik kanser riskini de beraberinde getirebilir.
Son zamanlarda genetik düzenlemeye dayalı tedaviye yönelik çalışmaların artmasıyla birlikte ilk çalışmalar da onaylanmaya başladı. Tekniklerin son örneği Retinal Distrofi alanında oldu.
İspanya'daki Sürdürülebilir Tarım Enstitüsü'nde görevli bilim insanları, Crispr-Cas9 gen düzenleme tekniği sayesinde yüzde 85 daha az glüten içeren buğday geliştirmeyi başardı.
Son dönemde sıkça haberini yapar olduğumuz genetik düzenlemeye dair elle tutulur bir gelişme daha yaşandı. Genetik düzenlemeyle elde edilen derinin detayları haberimizde:
Fareler üzerinde yapılan son çalışma çağımızın gittikçe yaygınlaşan hastalığı obeziteye dair umut vadediyor. Bu sayede insanlar yeniden sağlığına kavuşabilir.
Tıp günümüzde olukça ileri seviyelere ulaştı. Bir çok hastalığa çare bulunmuş durumda. Peki ya kalıtsal hastalıklar? Son çalışma ile onlar da ortadan kalkabilir.
Temple Üniversitesi'nde görevli bilim insanları, gen düzenleme sayesinde canlı farelerdeki HIV DNA'sını tamamen ortadan kaldırarak önemli bir başarıya imza attılar.
Western Üniversitesi'nde görevli bir grup bilim insanı, gen düzenleme tekniği CRISPR'ın yeni bir versiyonunu geliştirdiler. Bu yeni nesil CRISPR çok daha verimli ve kalıcı sonuçlar veriyor.
Massachusetts Üniversitesi'nde görevli araştırmacılar tarafından geliştirilen yeni gen düzenleme yöntemi, birçok genetik hastalığın ortadan kaldırılma yolunda umut vadediyor.