Anlık Bildirim

Intel alternatifleri: VIA PT800 ve SiS 648FX

Intel'in çift-kanallı yüksek performanslı çözümleri her ne kadar iyi chipsetler olarak gözükse de fiyatları ile orta-giriş ve altı seviyeye hala daha hitap etmiyorlar. Özellikle çok sayıda ofis vb. bilgisayarı toplayacak olanlar hala daha i845 serisi ile 533MHz FSB'li P4'leri tercih ediyorlar. Tabii bunun farkında olan Intel'de kar marjının daha yüksek olduğu yeni chipsetler ile performans açısından AMD'ye göre daha rekabetçi hale getirdiği yeni 800MHz FSB işlemcileri rahat satabilmek hala daha pek çok büyük dağıtıcının ana ürünü olan 533MHz FSB işlemcilerin fişini bütün tepkilere rağmen çekti çekecek.

Ama orta-giriş ve altı seviyeler içinde 800MHz FSB'li P4'lerde çalışacak yeni chipsetler pazara sunup hem toptancıların gönlünü alacak hem de pazardaki mevcut payını koruyacak.

İşte tam burada Intel alternatifleri olan VIA PT800 ve SiS 648FX chipsetleri devreye girip bunu önlemeye çalışacaklar. İki ürün de bu segmentteki tüketicinin dert etmeyeceği çift-kanal desteğinden yoksun. Tabii bu durum hemen ne kadar performans kaybı olacağını akla getiriyor: Ama durun her iki rakip de bunu bir nebze giderecek kendilerine has teknolojiler ile bertaraf etmeye çalışıyor.

Örneğin VIA tek kanallı bellek kontrolörünü AMD'lerdeki gibi düşük gecikme oranı ile sunuyor: FastStream64. Ayrıca VT8237 güney köprüsü haberleşirken Intel'in 266MB/s yerine 1GB/s gibi bir iletişim hızı sunuyor. Bu tabii daha çok disk işlemlerini olumlu etkileyen bir yaklaşım.

SIS ise aynı FastStream64 gibi  MuTIOL 1GB/s'yi sunuyor ve bu şekilde puan kazanmak istiyor. Bu şekilde büyük veri yığınları ile çalışırken duraksamaları (büyük bir dosyayı taşırken çalan MP3'ün kesilmemesi gibi) önlediğini iddia ediyor. Bellek kontrolörü ise yine

Peki bütün bunlar gerçek hayatta ne kadar "Gerçek" ?

Sisoft ile P4 3.0 HT açık (eski chipsetler ile P4 3.06 533 kullanılmış) yapılan yukarıdaki sentetik test sanırım size bir fikir verecektir. Tabii bu işin bir yönü, bir diğeri ise aşağıda:

Burada VIA düşük gecikmeli bellek kontrolörünü konuşturmuş. Ama iş daha modern bir uygulama olan 3DMark 03 gelince ise sıralama herkesin beklediği tabloyu sunuyormuş gibi gözüküyor. Tech Report bu ve bunun gibi pek çok test ile karşılaştırma yapmış cevabı ararken. Bunlara en alttaki linkten bir göz atarsanız performans konusunda kafanızda çok daha net bir tablo oluşacaktır.

Sonuçta VIA'nın PT800'ü gerek performansı gerek fiyatıyla PAT'ı açılmamış bir i865PE ile iyi rekabet ediyor: SATA desteği ve Vınyl Audio'da cabası. SIS ise VIA'dan daha uygun fiyatı hali hazırda üretime hazır olması (VIA PT800 henüz seri üretime geçmedi) ile çok ucuz fiyata anakart üreten firmalar için önemli bir seçenek.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim