Anlık Bildirim

İnternet üzerinden beyin dalgalarını aktarabilmek mümkün hale geliyor

İnternet üzerinden beyin dalgalarını aktarabilmek mümkün hale geliyor

İnsan beynini kontrol etmek veya en azından bilinçaltına etki etmek konusu uzun yıllardır bilim adamlarının ve istihbarat ajanslarının en büyük uğraş alanlarından birisi olmuştu. Özellikle resim, video, video oyunları gibi içeriklerin herkese ulaşabiliyor oluşu bazı gelişmelerin yaşanmasına da neden oluyor.

Washington Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan bir deney internet üzerinden denekler arasında basit manada beyin kontrolünün mümkün olduğunu ortaya koydu.

Bahse konu deney kampüs içerisinde iki farklı nokta arasında gerçekleştirildi. Bir noktada alıcı denekler, diğer noktada verici denekler yer aldı. İki denek birbiri arasında eşlenerek üç grup oluşturuldu.

Denekler arasındaki beyin dalgalarının aktarımı EEG makinesi ve elektrotlu boneler vasıtasıyla oluyor. Bir denek önünde şehri kurtarmak için top atışı yaptığınız bir oyun açık şekilde otururken herhangi bir şekilde oyuna müdahale edemiyor. Bu denekte EEG makinesi bulunuyor ve beyin dalgalarını okuyor. Atış yapması gerektiğini düşündüğünde beyin dalgaları, önünde monitör olmayan ve oyunla alakası bulunmayan diğer deneğe ulaşıyor. Kafasında elektrotlarla dolu bir bone olan bu denek sinyal geldiğinde elinin altındaki butona basıyor ve diğer taraftaki topu ateşliyor. 

Deneyde beyin dalgalarının iletimi web üzerinden ve çevrimiçi olarak sağlanıyor. Elde edilen başarı ise yüzde 25-83 arasında değişiyor. Oluşan aktarım hataları ise genelde sistemin kendisinden kaynaklanıyor. 

Araştırma ekibi projesi için yaklaşık olarak 1 milyon dolar fonlama aldı ve daha ciddi deneyler yapmayı planlıyor. Bunlardan bazıları düşünceleri beyinler arasında doğrudan iletebilmek ve Pasific Rim filminde olduğu gibi beyinleri bir tepki verdiğinde birbirlerini anlayabilecek şekilde bağlamak. Ekip beyinler arası veri aktarımının çok büyük bir potansiyeli olduğuna inanıyor.  
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim