Anlık Bildirim

Kuzey Avrupa’da tespit edilen yüksek radyasyon, Rusya’yı işaret ediyor

Rusya kaynaklı olduğu düşünülen bir olay, İskandinavya ile Arktik bölgelerde radyasyon seviyesinin yükselmesine neden oldu. Rusya ise yapılan açıklamaların doğru olmadığını iddia etti.

Kuzey Avrupa’da tespit edilen yüksek radyasyon, Rusya’yı işaret ediyor Tam Boyutta Gör

Aralarında Finlandiya, Norveç ve İsveç merkezli kurumların bulunduğu bir grup, İskandinavya ile Arktik bölgelerde artan miktarda radyoaktif izotop tespit edildiğini duyurdu.

İçinde bulunduğumuz hafta içinde ortaya çıkan durumun, hangisi olduğu henüz bilinmeyen ancak Rusya merkezli bir nükleer enerji santralindeki arıza nedeniyle gerçekleşmiş olma ihtimali bulunuyor. İsveç Radyasyon Güvenlik Kurumu’nun yapmış olduğu açıklamaya göre artışın kaynağını teyit etmek şu an için mümkün değil, ancak Hollandalı yetkililer İsveçli meslektaşlarıyla benzer görüşleri paylaşmıyor.

“Tespit edilen radyonüklitler yapay yani insan yapımı” şeklinde bir açıklama yapan Hollanda Çevre ve Halk Sağlığı Kurumu’na göre radyasyon seviyelerindeki artışın kaynağı Rusya’nın batı bölgeleri. Kurum, açıklamasının devamında “nüklitlerin muhteviyatı, nükleer santrallerin birindeki yakıt unsurun zarar görmüş olmasına işaret ediyor olabilir. Ancak eldeki verilerle kesin şu santralde olmuş demek için henüz erken.” ifadeleri kullandı.

Kuzey Avrupa’da tespit edilen yüksek radyasyon, Rusya’yı işaret ediyor Tam Boyutta Gör

Rusya kanadı ise açıklamaların merkezinde olan bölgede faaliyet gösteren iki santral bulunduğunu ve bunlarda herhangi bir sorun yaşanmadığına dikkat çekti. Ortaya atılan iddialarla ilgili konuşan bir Rus yetkili “Bölgede bulunan iki santralde her şey normal görünüyor. Santral ekipmanı ile ilgili bir şikâyet almadık. Muhafaza yapılarından dışarı radyonüklit sızdığı konusunda da rapor edilmiş bir olay yok.” dedi.

İki tarafın da yapmış olduğu açıklamaların devamında, İskandinavya üzerinde tespit edilen izotopların insan ve çevre sağlığı üzerinde zararlı etkileri olmadığı belirtilmiş.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6670 kez okundu.
13 kişi, toplam 14 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
nükleer sızıntı, nükleer santral ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim