Anlık Bildirim

Mac Mini - Overclock Big : )

Yıllardır bilgisayar sektöründe yaptığı yenilikleri, ilkleri ve tabii ki yanlışlarıyla konuşulan Apple, 2005 yılında da şaşırtıcı bir karar alarak 499$ başlayan fiyata sahip tarihinin en ucuz masaüstü bilgisayarına imzasını attı.

Mac Mini adını verdiği bu minik dev kabul edilebilirin üstünde olan performansı (Mac platformunun en popüler benchmark yazılımı XBench'e göre ülkemizde de 1385YTL'den satılan eMac'i yenmeyi başarıyor ! -bkz.), MacOSX ve beraberindeki zengin yazılım desteği, geniş bağlantı olanakları (kablo ve kablosuz) ve tabii ki bayanları bile cezbeden (Şu çirkin gri kutuyu kaldır gözümün önünden şeklindeki tartışmalara son : ) ) estetik tasarımıyla inanılmaz fiyat avantajını da birleştirerek dünya çapındaki pek çok hanede 2. veya 3. bilgisayar olmak için iddialı bir çıkış yaptı.

Bütün bu artılarının yanında Mac Mini çıkışından kısa bir süre sonra başka bir artısıyla tekrar gündeme geliyor: Mini mini Mac'ler gayet güzel overclock (OC: Bir işlemciyi normal saat hızından daha hızlı biçimde çalışmaya zorlayarak bu artış ile beraber gelen beleş performansın dayanılmaz keyfini çıkartma. Tabii ki bazı büyük riskleri göze alarak : ) ) oluyor !

Mac Mini'lerdeki bu son trendi başlatan Leo Bodnar buraya tıklayarak ulaşabileceğiniz kendi sitesinde ince işçilik ve biraz dikkat gerektiren bu işlemi adım adım anlatmış.

1.25 GHz hızındaki en ucuz modele uygulanan işlem Motorola MC7447 (PDF Datasheet için tıklayın !) işlemcinin anakart üzerinde bulunan veriyolundan çekirdek arası çarpan ayarını belirleyen 5 adet jumper niteliğindeki 0 Ohm direncin uygun kombinasyonlarda yerleştirilmesinden/kaldırılmasından ibaret.

Aşağıda Leo Bodnar'ın çekmiş olduğu ve tüm hakkı ona ait olan resimlerle olay biraz daha anlaşılır hale geliyor.

Mac Mini - Overclock Big : )
Mac Mini - Overclock Big : )

Üstteki resimde 5 yerine 4 adet direnç görüyorsunuz; bunun sebebi OC rehberini hazırlayan Leo'nun 5.direncin yerini bulamaması. Zaten hemen yanında dirençlerin büyüklüğünü daha doğrusu küçüklüğünü gördüğümüzde Leo'ya hak veriyoruz : )

Peki bu ufaklıklarla oynamak bize ne kazandırıyor (0: Takılı değil/ 1: Takılı ):

Saat Hızı R362 R358 R355 R351
1.25 GHz 1 1 1 0
1.42GHz 0 1 0 1
1.50GHz 0 0 0 0
1.58GHz 0 1 0 0

Yaptığı testlerde Leo, 1.25GHz Mac Mini'sini sorunsuz 1.42GHz'e çıkarmayı başarmış bu da %14 civarı termal hiç bir problem yaratmayan oldukça sıkı bir artış ! Başka bir deyişle de Mac Mini'nin 80 GB sabit diskle gelen 1.42GHz'lik versiyonuna ücretsiz terfi...

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim